Инфо

19. октобар 2023.19. окт 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕДСТАВЉЕНИ РЕЗУЛТАТИ РАДА ПУ ШАБАЦ У ПРВИХ ДЕВЕТ МЕСЕЦИ ТЕКУЋЕ ГОДИНИ

Безбедност деце на првом месту

Пре почетка школске године урадили смо анализу и процену стања безбедности у школама. Ангажовани полицијски службеници имају јасно дефинисане задатке на шта треба да обрате пажњу у самој школи, за време великог одмора, али и након завршетка наставе. Наши припадници су очували стабилан јавни ред и мир током трајања свих манифестација и нисмо имали нарушавање јавног реда и мира од стране више лица и у већем обиму, наводи начелник ПУ Шабац Александар Вилотијевић
Начелник Полицијске управе Шабац, Александар Вилотијевић, на неформалном састанку са представницима медија изнео је резултате рада ПУ у првих девет месеци ове године. Као приоритет је истакао безбедност деце и борбу против илегалних миганата.

Састанку су присуствовали и ПР ПУ Милица Мићић, као и начелник Одељења полиције Драгомир Папуча, начелник Одељења криминалистичке полиције Зоран Тодић и шеф Одсека за управне послове Снежана Миловановић.

На одручју ПУ Шабац има укупно 61 матична школа и 147 издвојених одељења. Ангажована су 82 полицијска службеника на унапређењу безбедности школа, ученика и запослених у матичним школама, док је 10 ангажовано у осам издвојених одељења. Такође, два или три пута у току дана издвојена одељења обилази 139 полицијских службеника.

-Пре почетка школске године урадили смо анализу и процену стања безбедности у школама. Ангажовани полицијски службеници имају јасно дефинисане задатке на шта треба да обрате пажњу у самој школи, за време великог одмора, али и након завршетка наставе.Ученици основних школа, у оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, имају посебне часове који ће им помоћи да усвоје знања и вештине о безбедном понашању у стварном и виртуелном окружењу, у ванредним ситуацијама и безбедном учешћу у саобраћају. Настава је планирана за оба полугодишта и одвија се по плану, наставу држе обучени припадници Министарства из свих линија рада, навео је Вилотијевић.



Укупан број кривичних дела на подручју ПУ је у благом паду у односу на првих девет месеци прошле године. Евидентиран је мањи број кривичних дела са НН учиониоцем за око 26 одсто у односу на исти период прошле године, док је проценат расветљених кривичних дела повећан.

Евидентиран број крађа и тешка крађа је у мањи у односу на исти период прошле године, а евидентирано је по једно убиство и тешко убиство. Број заплена наркотика је приближно исти као прошле године, али су количине марихуане и кокаина које су пронађене знатно веће.

Формирана јединица за борбу против еколошког криминала
-Министарство је препознало потребу за формирањем посебне организационе јединице у Министарству, а самим тим и у ПУ у Шапцу, која ће се бавити откривањем и спречавањем кривичних дела еклошког криминала. Као резултат тога имамо повећан број откривених кривичног дела еколошког криминала преко 100 одсто, навео је Александар Вилотијевић.


Укупан број саобраћајних незгода у првих девет месеци је у благом порасту, око 1,5 одсто, у односу на исти период прошле године. Број особа које су изгубиле живот у саобраћајним незгодама је мањи, као и број повређених. Смањен је број возача који су затечени да управљају возилом под дејством алкохола, док је број возача који су управљали возилом под дејством психоактивних супстанци у благом порасту. Број задржаних лица који су прекршили саобраћајне прописе је мањи за око 25 одсто.

Није било већих нарушавања јавног реда и мира и поред бројних манифестација и догађаја на којима је био велики број учесника. Укупан број прекршаја на подручју ПУ је за око 17 одсто мањи у односу на исти период прошле године.

-Напомињемо да полиција има одличну сарадњу са државним институцијама и инспекцијским органима , и да сарадњом са њима испуњавамо све задатке који су постављени испред нас. Број доведених и задржаних лица је повећан у односу на прошлу годину. На подручју Пу у Шапцу од почетка године имали смо низ јавних манифестације: Дринска регата, Вуков сабор, Шабачки летњи фестивал, Шабачки вашар и Карневал, Сајам зимнице у Коцељеви, Сомовијада у Зворнику, Хајдучке вечери у Богатићу и на свим манифестацијама је било присутно по неколико хиљада грађана. Наши припадници су очували стабилан јавни ред и мир током трајања свих манифестација и нисмо имали нарушавање јавног реда и мира од стране више лица и у већем обиму. На подручју ПУ било је укупно 15 блокада од почетка године, блокирани су магистрални путеви Шабац Лозница , неки од њих су у вези са еколошким захтевима групе грађана која се односе на отварање рудника на подручју града Лознице (Рио Тинто), током блокада није дошло до нарушавања јавног реда и мира, истакао је Вилотијевић.



Током овогодишње добровољне предаје оружја на подручју ПУ Шабац предати је више од 2.800 комада легалног и илегалног оружја. Полицијски службеници ПУ у Шапцу тренутно врше ревизију непререгистрованог оружја и рок да се тај задатак оствари је 29. децембар ове године.

-Након немилих догађаја у мају ове године, Министарство је дало рок до 8. јуна да сви грађани који поседују оружје у нелегалном поседу исто могу предати надлежним институцијама, а накнадно је тај рок продужен до 30. јуна. Током тог периода на подручју ПУ у Шапцу предато је више од 1.000 комада нелегалног оружја, и око 1.800 комада легалног оружја, око 125.000 комада муниције и око 770 комада минско-експлозивних средстава. Сво оружје и мунцију смо након тог периода предали на складиштење. Влада је почетком маја ове године донела Закључак односно Мораторијум за забрану набавке оружја који траје две године тј. до маја 2025. године. На подручју ПУ у Шапцу имамо регистровано 12.236 цеви које су пререгистроване на нови оружни лист, и 5.383 цеви које су још увек непререгистоване а чији рок за пререгистрацију је 5. март 2024. Године, рекао је Вилотијевић.

Више акција проналажења миграната
На подручју ПУ у Шапцу од почетка године до краја септембра имали смо већи број акција које су подразумевале проналазак миграната. Током тих акција око 2.000 миграната је превезено у прихватне центре, најчешће су то прихватни центри Адашевци, Сјеница и Тутин. Припадници ПУ у Шапцу континуирано раде на подручју Шабац-Лозница-Љубовија. Настављамо и даље са радом, дајемо свој максимум и можемо да приметимо да ове акције имају позитиван ефекат, рекао је Александар Вилотијевић.


Током претходног периода ПУ Шабац је имала низ превентивих и едукативних активности. Неке од њих спровели су у сарадњи са Саветом за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима, учествовали су на Чивијашком карневалу у сарадњи са основном школом „Јеврем Обреновић“, током Дечје недеље припадници ПУ су у циљу промоције пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“ провели време у заједничком дружењу са децом.

-Припадници ПУ у Шапцу су током ове године више пута и на више локација имали постављене штандове где смо грађане подсећали да предају своје оружје током трајање акције, а покретни инфромативни центар Министарства унутрашњих послова је постављен на више локација током ових девет месеци (Шабачки вашар, Вукоб сабор). Полицијска управа извршава све задатке који су у нашој надлежности како би безбедност грађана била на највишем нивоу, закључио је Вилотијевић.

Министарство унутрашњих послова и ПУ у Шапцу све већи акценат стављају на превентивни рад и веће присуство полиције на јавним местима и догађајима, са циљем повећања поверења грађана у полицију.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa