19. oktobar 2023.19. okt 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SVEČANO OTVOREN AUTO-PUT RUMA ŠABAC

Dosanjan san

„Ponosan sam što ćemo generacijama imati da pričamo o tome šta smo uradili, ali to bez vas, građani Šapca i okoline, ne bismo mogli nikada da uradimo“, rekao je na otvaranju puta predsednik Srbije Aleksandar Vučić. „Mi ćemo biti čvorište Zapadne Srbije, sigurno jedan od najvećih centara u Republici Srbiji“ podvukao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić
Najvažniji infrastrukturni projekat u poslednjim decenijama, auto-put Ruma - Šabac, svečano je otvoren i pušten za saobraćaj u subotu. Ukupna dužina auto- puta je 22 kilometra, a u okviru ovog projekta urađen je i novi most na Savi.

Otvaranju je prisustvovao državni vrh, gradonačelnici i predsednici opština Mačvanskog okruga, kao i predstavnici Azerbejdžana, odakle je kompanija „Azvirt“, izvršilac radova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se o auto- putu godinama unazad pričalo bezbroj puta i da je Šabac gotovo 50 godina čekao most.

Foto: "Glas Podrinja"


-Niko ništa nije preduzimao i od silnih sastanaka ostalo je samo mrtvo slovo na papiru, dok vaša i naša generacija nije rešila da uzme stvari u svoje ruke, obezbedi nove fabrike, 500 hiljada novih radnih mesta i iz toga uspešno finansira izgradnju auto- puteva po našoj zemlji. Ovo će za Šabac mnogo da znači. Sigurnost u investiranju, dolazak novih investicija. Verujem da do kraja 2024. godine možemo da završimo brzu saobraćajnicu Šabac- Loznica i to će zajedno sa auto- putem dovesti investitore u, ne samo Loznicu, već i Mali Zvornik, Krupanj, Ljuboviju, čitavo Podrinje i u značajnom istočnom delu Republike Srpske, Bosne i Hercegovine. Ponosan sam što ćemo generacijama imati da pričamo o tome šta smo uradili, ali to bez vas, građani Šapca i okoline, ne bismo mogli nikada da uradimo, naglasio je Vučić.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić naveo je da se veliki broj građana okupio da dočeka predsednika, ali pre svega pozdravi ovu veliku investiciju države u naš grad.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ovo će preporoditi Šabac. Ovo je drugo vreme i Šabac će biti grad budućnosti. Zahvaljujem se predsedniku države, svim građanima što su imali strpljenja da dočekamo zajedno ovaj auto- put i povezivanje sa prestonicom, Novim Sadom, granicom sa Hrvatskom. Nastavak brze saobraćajnice prema Loznici će povezati grad Šabac sa Bosnom i Hercegovinom. Mi ćemo biti čvorište Zapadne Srbije, sigurno jedan od najvećih centara u Republici Srbiji, podvukao je Pajić.

Auto-put je od velikog značaja za čitav Mačvanski okrug. Načelnik Okruga Željko Marjanović rekao je da istakao je važnost ovog projekta za dolazak stranih investitora u ovaj kraj.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ono što su prethodne generacije sanjale, naša je dosanjala. Loznicu put približava na sat do Beograda, Šabac na 40 minuta. Važno je i za strane investitore. Neki su već došli, a sigurno će ih sada biti još. Sve to će doprineti i razvou manjih opština u Okrugu. Auto-put prolazi kroz srce Okruga i sa pristupnim saobraćajnicama značaj je ogroman i za Mali Zvornik, Ljuboviju, Krupanj. Kada se završi i brza saobraćajnica do Loznice to će biti nešto što nismo mogli ni da sanjamo, rekao je Marjanović.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović smatra da je izgradnjom auto-puta otvoren put Šapcu i Mačvi ka boljoj budućnosti.

Foto: "Glas Podrinja"


-Kada je predsednik Aleksandar Vučić obećao, mnogi nisu verovali. Kada su počeli radovi - kritikovali su. Kada su radovi napredovali - počeli su sa teorijama zavere i tumačenjem. Danas opet nisu ćutali, ali nisu mogli da nađu nikakvu zamerku, i sami su svesni da će ovaj put značiti svima. Dugo je ovaj grad, za koji kažu da je u neko svoje vreme bio ispred Beograda, čekao da se Beogradu zaista približi. Država, na čelu sa našim predsednikom Aleksandrom Vučićem, nastavila je razvoj ovog grada. Šabac je grad koji je imao prvi zastakljen prozor. Danas su Šapcu i celoj Mačvi otvoreni i prozori i vrata ka boljoj budućnosti. Otvaranje autoputa je bilo spektakularno, ali ovaj povod ništa manje nije ni zaslužio, rekao je Milan Damnjanović.

Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović takođe je prisustvovao otvaranju auto-puta. Istakao je njegov značaj za sve aspekte života u ovom delu Srbiji, a koji će biti još veći završetkom brze saobraćajnice do Loznice.

-Ovo je, za Mačvu, Podrinja i šire istorijski trenutak. Ova saobraćajnica ima nemerljiv značaj, što se tiče Jadra, Podrinja, Loznice, pa i dalje prema Azbukovici, završetak i brze saobraćajnice daće snažan impuls privredi, ali doprineti i bržem protoku robe, ljudi, kapitala, boljoj komunikaciji, boljim vezama, a i bezbednost u saobraćaju će biti na višem nivou. Srećan sam kao i svi zbog otvaranja ove deonice, a sa nestrpljenjem čekamo sledeću godinu kada će se otvoriti brza saobraćajnica Šabac – Loznica, rekao je Vidoje Petrović.

Foto: "Glas Podrinja"


Kamil Alijev, vlasnik kompanije „Azvirt“ izrazio je radost zbog zajedničkog obeležavanja građevinskog poduhvata srpskih i azerbejdžanskih graditelja. Istakao je da je i za njih ovaj dan poseban.

-Veoma se radujemo što godinu dana pre ugovorenog roka građanima Srbije predajemo na upotrebu auto-put od Rume do Šapca i ovaj kolosalni most na kome se nalazimo. „Azvirt“ je igrao značajnu ulogu u razvoju transportne infrastrukture Azerbejdžana i čini nam profesionalnu čast što doprinosimo unapređenju mreže auto-puteva Srbije. Tokom prethodnih godina uložili smo maksimalne napore da budemo pouzdan i dostojan partner srpske i azerbejdžanske Vlade i svojih zaposlenih, da opravdamo ukazano poverenje poštujući sve ugovorne obaveze i rokove po najvišim međunarodnim standardima. Sa željom da nas srpski narod upamti po kvalitetu naših puteva neprestano smo radili, čak i tokom pandemije.“Azvirt“ ne gradi samo mostove i puteve, već i trajne veze između Azerbejdžana i Srbije i naših naroda, rekao je Alijev i preneo pozdrave i čestitke radnika „Azvirta“.

Ukoro brza saobraćajnica, ali i nova bolnica, put do Tekeriša
Vučić je govorio i o završetku brze saobraćajnice Šabac – Loznica. Naveo je da su iz kompanije „Azvirt“ rekli da na zavisi od njih da li će do kraja 2024. godine biti gotov, nego od državnih organa Republike Srbije. Ovom prilikom najavio je i skori početak izgradnje nove bolnice.
-Tražim od vas iz Vlade Srbije, od direktora javnih preduzeća, da ne sedite u svojim kancelarijama nego da svaki dan radite na tome da ljudi u Podrinju konačno dobiju najbrže moguće puteve, da bi mogli da dolaze novi investitori i da zaposlimo Podrinja i sa jedne i sa druge strane Drine. Tako ćemo im garantovati ostanak na vekovnim ognjištima, da ne idu u Beograd, Minhen i druge evropske gradove. Moramo da ulažemo novac u siromašnije delove Srbije, a ne sve da završava u Beogradu. Uskoro ćemo da krenemo u izgradnju nove bolnice u Šapcu. Uskoro ćemo da uradimo put do Tekeriša sa šabačke strane. Narednih dana ćemo znati i možemo li da radimo put prema Sremskoj Mitrovici, rekao je Vučić.


Kamil Hasijev, ambasador Azerbejdžana obratio se okuljenima na srpskom jeziku. Istakao je da su odnosi dve zemlje dostigli nivo strateškog partnerstva.

-Naša privredna saradnja se takođe razvija i ima veliki potencijal. Ponosni smo što kompanije iz Azerbejdžana, kao što je „Azvirt“ doprinose razvoju privrede prijateljske Srbije. Čvrste prijateljske veze između naše dve zemlje testirane su vremenom i čvrsto su zasnovane na međusobnom poštovanju normi i principa međunarodnog prava, uključujući i one koji se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet. Danas je Republika Srbija jedan od najbližih prijatelja i partera Azerbejdžana na evropskom kontinentu, naveo je Hasijev.

Foto: "Glas Podrinja"


Putarina će do Nove godine biti besplatna. Cena putarine od Šapca do Rume iznosiće 100 dinar. Putarina od Šapca do Hrtkovaca biće 40 dinara, a od Hrtkovaca do Rume 60 dinara.

Tokom otvaranja auto-puta u Hrtkovcima su bili postavljeni štandovi na kojima su promovisani Šabac i Loznica. Šabac je predstavljala Turistička organizacija grada Šapca, KUD „Abrašević“ i sportski klubovi.
M.M.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa