Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРЕВЕНТИВНИ КАРДИОЛОШКИ ПРЕГЛЕДИ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ

Јавило се 136 суграђана

Кардиоваскуларне болести су на водећем месту као узрок смртности и у развијеном и у средње развијеном свету. Постоје одређене превентивне радње које према неким студијама могу да смање изненадну срчану смрт за чак 85 одсто. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити као што су висок крвни притисак, дијабетес, повишен ниво масноћа у крви као што су холестерол и триглицериди, гојазност, пушење, недовољна физичка активност, рекла је мр Јелена Викић
На превентивне кардиолошке прегледе који су у Општој болници „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу одржани у недељу 7. априла, одазвало се 136 особа. Шапчани су имали прилику да провере крвни притисак, ниво глукозе, триглицерида и холестерола у крви, као и да им се уради ЕКГ снимање, саопштили су из Опште болнице Шабац.

Фото: "Глас Подриња"


Акција је организована на Светски дан здравља, а како је истакла мр Јелена Викић, начелница Биохемијске лабораторије, у фокусу је било праћење параметара који могу да доведу до озбиљних компликација на кардиоваскуларном систему.

Фото: "Глас Подриња"


– Кардиоваскуларне болести су на водећем месту као узрок смртности и у развијеном и у средње развијеном свету. Постоје одређене превентивне радње које према неким студијама могу да смање изненадну срчану смрт за чак 85 одсто. У већини случајева кардиолошке болести изазване су факторима ризика који се могу контролисати или лечити као што су висок крвни притисак, дијабетес, повишен ниво масноћа у крви као што су холестерол и триглицериди, гојазност, пушење, недовољна физичка активност, рекла је мр Јелена Викић.

Шабачка болница била је међу 170 здравствених установа у Србији у којима су организовани превентивни прегледи. Држава овим прегледима жели да укаже на значај превенције и да превентивне прегледе учини приступачнијим грађанима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa