Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Фото: Дом здравља "Др Драга Љочић"

Фото: Дом здравља "Др Драга Љочић"

ШАБАЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА ДОМАЋИН СУСРЕТА ДОМОВА ЗДРАВЉА НА ЗЛАТИБОРУ

Окупили бројне стручњаке у различитим областима медицине

Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац је од 5. до 7. априла био домаћин осмих Сусрета домова здравља Србије на Златибору у хотелу Палисад. Тема овогодишњег Симпозијума, ком је присуствовало више од 300 учесника, била је „Првенција у фокусу примарне здравствене заштите“. Догађај је окупио еминентне стручњаке из различитих области медицине, представнике Лекарске коморе, Коморе медицинских сестара и Коморе здравствених установа Србије.

Као домаћин, скуп је отворила директорка шабачког Дома здравља др Јасмина Станковић, након чега је приказан кратак филм о Граду Шапцу и Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац. Химну Републике Србије извели су директорка Музичке школе „Михаило Вук Драговић“ Соња Живковић и ученик ове школе Теодор Томић.

Свечаном отварању Симпозијума присуствовали су и градоначелник Шапца Александар Пајић и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић. Градоначелник Пајић се обратио окупљенима и изразио задовољство због добре организације и велике посећености скупа. Овом приликом градоначелник је говорио о подршци Градске управе Дому здравља Шабац по питању кадра и занављања опреме и санитетских возила.

Доц. проф. Александар Стефоски на Симпозијуму се обратио у име Министарства здравља. Истакао је своје задовољство посећеношћу скупа и одабиром еминентних стручњака из различитих области медицине.

Фото: Дом здравља "Др Драга Љочић"


Другог дана Симпозијума предавања су одржали: проф. др Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ на тему „Јавни здравствени проблем малигних болести и могућности превенције“, проф. др Милош Марковић који је говорио о „Значају имунизације против хуманих папилома вируса у превенцији рака“, проф. др Теодора Бељић Живковић из КБЦ Звездара која је излагала на тему „Превенција и савремено лечење шећерне болести“, док је о превенцији кардиоваскуларних болести говорила кардиолог др Биљана Деспотовић из Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Фото: Дом здравља "Др Драга Љочић"


Из Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац предавачи су били: директорка Дома здравља др Јасмина Станковић на тему „Саветовалиште за одвикавање од пушења“, спец. педијатрије др Марија Мишић говорила је на тему „ХПВ вакцинација у Дому здравља “Др Драга Љочић” Шабац, спец. спортске медицине др Јасмина Живковић говорила је на тему „Пливање и деформитети кичме код деце“, спец. гинекологије др Бранко Мишић излагао је на тему „Инфекција хуманим папилома вирусом и карцином грлића материце“, стоматолог др Славица Петрески је имала презентацију на тему „Превенција оралних обољења код деце са хендикепом“, спец. опште медицине др Бранкица Крстић презентовала је на тему „Анализа значаја ефеката едукације пацијената Т2 ДМ у саветовалишту“. На скупу су говорили вмс Данијела Марковић на тему „Школа родитељства дома здравља“, а о „Улози вмс у Дому здравља“ говорила је Сузана Зорић, вмт Милан Алексић говорио је о „Улози медицинске сестре-техничара у Саветовалишту за одвикавање од пушења“.

Први пут на оваквом скупу издат је Зборник радова.

Симпозијум је одржан под покровитељством Министарства здравља Републике Србије и акредитован је код Здравственог савета Србије.

Домаћин наредних, деветих Сусрета домова здравља Србије биће Дом здравља Ниш.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa