Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

ПРВО МЕСТО ЗА “ПОЛЕТАРАЦ” НА ТРЕЋЕМ СЦЕНСКОМ СУСРЕТУ НА УБУ

Пет признања за "Модерну бајку"

На прошлонедељном “Пролећном убском фестићу” одржаном трећи пут “Модерна бајка” у извођењу предшколске групе ПУ “Полетарац” Коцељева освојила је прво место. Осим што је проглашена за најбољу представу ово дело коцељевачког вртића изнедрило је добитнике признања за најбољу мушку и женску улогу. Према оцени стручног жирија маестрално је улогу кувара и лекара донео Јаков Гајић док је на “даскама које живот значе” била одлична Кристина Јовичић у улози гатаре и траварке.

“Полетарци” су освојили и признање за најбољу колективну игру, док је специјална награда, додељена први пут, припала васпитачици Јасмини Пауновић за ауторски текст.

–У конкуренцији десет вртића из Мачванског и Колубарског округа, као и подручја Града Београда на овогодишњим сценским сусретима на Убу наш вртић је освојио чак пет признања. Ми важимо за малу установу у односу на градске вртиће и за нас је свако признање велико. Тако је и овога пута. Свако ново признање је нови доказ квалитета, доброг рада, а са друге стране и обавезе. Свакако импонује и за нас је свако признање значајно и велико- изјавила је директорка ПУ “Полетарац” Марина Гајић.

“МОДЕРНА БАЈКА” ДОНЕЛА ПРИЗНАЊЕ ЗА АУТОРСКИ ТЕКСТ
Специјална награда за најбољи ауторски текст додељена је први пут на “Пролећном убском фестићу” а добитница је васпитачица коцељевачког вртића Јасмина Пауновић која је написала “Модерну бајку” у стиху.

Како каже, текст је написала пре 5-6 година, када су њена деца добила мобилне телефоне након чега је у њиховом понашању уочила промену.

–Први пут сам видела неку врсту агресије и одсутности у њиховом понашању и то ми се, наравно, није свидело. Почела сам да размишљам о узроцима, о садржајима које гледају. Ништа у њима није било толико страшно, али је очигледно одузимало њихово време и деца су била искључена за све око себе. У том размишљању пало ми је на памет неколико ствари које сам записала, прочитала колегиници Љубици са којом сам радила и њена реакција је била веома позитивна. Тада је настала прича о девојчици Цици и њеном понашању под утицајем телефона- прича Јасмина која је у процесу стварања ове представе одлучила да је најбоље да причу стави у форму бајке, и то стиховане, да све измести из реалног.
Пише практично од почетка своје радне каријере, више од двадесет година. Све што је написала остало је сакупљено и сачувано захваљујући њеној колегиници Љубици. До сада је написала велики број песмица за приредбе, делове текстова али и четири представе: “Осмомартовска”, “Зачарана шума”, “Пустолов” и “Модерна бајка”.

–Не могу да пишем по наруџбини. Никада не знам када ће потреба за писањем да крене, да једноставно изађе из мене. Углавном се дешава да размишљам о некој теми, па инспирација дође сама од себе, крену да навиру речи и јавља се потреба да их запишем. Са лакоћом римујем речи и први пут када сам написала представу, озбиљнији драмски текст и извела са тадашњом групом, приметила сам да су сва деца научила цео текст. То ми је био показатељ да је невероватно да деца брзо уче када је нешто стиховано и све памте. На тај начин могу да им се представе разне ствари, важне за васпитање, образовање и одрастање, брже их и једноставније усвајају када су им представљене кроз стихове- сматра Јасмина.

Добитница специјалне награде за ауторски текст додаје да деца непогрешиво извлаче поуке из тих прича. То се догодило и након извођења Модерне бајке. Схватили су, како каже, да је спас у природи и љубави.

-Ако је принцеза добра према биљкама, животињама, људима, значи да је било у њој нечег доброг и да само то побеђује на крају крајева. Може бити хиљаду вештица, хиљаду изазова, али ако има тај квалитет у себи, добро увек побеђује- истакла је ова надарена васпитачица.

За излазак из оквира установе и представљања Јасмининог талента и вештина у писању широј јавности заслужна је директорка вртића.

–У принципу, сви ми бојажљиво приступамо сваком раду. Установа смо која нема стручне сараднике иза себе који би са већим компетенцијама процењивали оно што радимо. Васпитачи су код нас усмерени једни на друге и једни другима смо подршка, тако да је све на том нивоу. Подршка установе и одговорног лица у том смислу је велика, јер се људи на тај начин оснажују- рекла је Марина Гајић.

У овој установи су позорницу већ заменили спортским полигонима, јер се веома активно припремају за надметања на Малој олимпијади у Лајковцу. Да ли ће се наћи на победничком постољу и преузети улогу организатора наредних спортских сусрета предшколаца, сазнаће 26.априла.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa