Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРИЈЕМ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА РОМА

Проблема приметно мање

Светски дан Рома обележава се 8. априла. Овим поводом градоначелник Шапца Александар Пајић уприличио је пријем за представнике ромских удружења са територије града. Разговарали су о актуелним проблемима, али и о помацима који су учињени када је у питању положај Рома и њихови услови за живот.

Фото: "Глас Подриња"


-Градска управа града Шапца доста је урадила за Роме, не само када је путна инфраструктура у питању, него се доста ради и са децом. Имамо добру сарадњу са Одељењем друштвених делатности и Центром за социјални рад. Ми као удружења смо ту да помажемо Градској управи на локацијама где постоји проблем, пре свега материјални проблеми. Роми имају приступ и образовању и здравству и види се бољитак. Нема више толико сиромаштва и незапослености, истакла је Драгица Јовановић из удружења Мишар и захвалила се градоначелнику на залагању за побољшање положаја Рома у Шапцу.

Фото: "Глас Подриња"


Према подацима са последњег пописа на територији града Шапца живи око 1.900 припадника ромске мањинске заједнице. Драга Станковић, потпредседница Националног савета ромске националне мањине верује да их има више.

Фото: "Глас Подриња"


-Удружења која се баве интеграцијом Рома у ширу друштвену заједницу су нам од изузетног значаја. На територији града Шапца има доста помака на боље. Имамо све више младих који желе додатно да се образују, како на различитим обукама, тако и на факултетима. Сада је веома мали број ромске деце која не уписују средње школе. Имамо велику заинтересованост за запошљавање. То је резултат тога што је Град Шабац изузетно добар домаћин страним компанијама, тако да има доста могућности за запослење.

На недавном Сајму запошљавања више од 20 Рома и Ромкиња је поднело за различите послове и надамо се да ће се и запослити. Афирмативне мере Републике, спроводе се већ годинама, у сарадњи са Националним саветом ромске националне мањине. Сада треба радити на томе да се сви радноспособни Роми на територији Шапца запосле и имају редовна месечна примања од којих ће моћи да издржавају породице, рекла је Драгана Станковић.

Значај образовања
Позивам све младе Роме и Ромкиње, који сада завршавају средње школе, да искористе афирмативне мере за упис на студије. Ми ћемо их подржати, како на локалном, тако и на републичком нивоу. Могу да се обрате мени у Градску управу града Шапца, или да позову број телефона Националног савета ромске националне мањине, где увек могу ступити у контакт са неким ко је одређен за ту врсту послова. Могу да се информишу и путем интернета. Само образовањем можемо изаћи из сиромаштва. Боли чињеница да на територији Реублике Србије имамо само 6.000 високобразованих Рома и Ромкиња. Било би лепо да на следећем попису та бројка буде знатно већа, рекла је Драгана Станковић.


Градоначелник Пајић је Ромима честитао њихов дан и пожелео је да што више сарађују у наредном периоду. Истакао је да су им врата Градске управе и кабинета градоначелника увек отворена.

Фото: "Глас Подриња"


-Са представницима четири удружења која раде на територији Шапца смо разговарали о плановима и шта је оно што заједно можемо да урадимо за Роме у овом граду. Шабац је град једнаких и стварамо услове да заиста тако и буде. Током претходних неколико година уложили смо значајна средства за стипендије за наше студенте који су припадници ромске националне мањине, као и за средњошколце, али смо решавали и стамбена питања, проблеме са запослењем, комунална питања у деловима града где су гушће насељени... Ромска удружења својим пројектима конкуришу за средства код Града и на тај начин се раде и едукације, пре свега о штетности раних бракова, као и о начинима остваривања социјалних програма у овом граду, здравствене заштите и решавају се и друга питања која интересују и све грађане у Шапцу. Веома сам задовољан сарадњом са удружењима, у њима су ангажовани људи спремни да уложе своје време и знање како би побољшали квалитет живота Рома у Шапцу. Ми смо им партнери у том послу, подвукао је градоначелник.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa