Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Почињу бесплатне стерилизације власничких паса
ГРАД ОДГОВОРНО ПРИСТУПИО РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА

Почињу бесплатне стерилизације власничких паса

Уколико акција буде успешно реализована за две године може да се реши до 70 одсто проблема напуштених паса. Важно је да се ради у што краћем року и да постоји контуинитет
Програм бесплатне стерилизације власничких паса почиње кроз неколико дана. Буџетом Града Шапца за ову намену издвојено је три милиона динара, што треба да покрије око 400 стерилизација. Конкретно, ово ће, само у једној години, значити неколико хиљада нежељених штенаца мање. Ипак, ово је само почетак и за ову намену касније ће бити опредељено још новца.

Град Шабац ће на овај начин стати раме уз раме са градовима који на цивилизован и хуман начин желе трајно да реше проблем напуштених паса. Новац који је издвојен за стерилизације знатно је мањи од оног који град сваке године исплаћује по основу тужби због уједа напуштених паса.

Процена да је у Шапцу више од 2.500 напуштених паса
Не постоје прецизни подаци колико је напуштених паса на улицама. Удружење „Право на живот“ процењује да их је на територији Шапца, са селима, најмање 2.500.
Прошле године из буџета града на име одштете због уједа паса са улице исплаћено је око 8,5 милиона динара. Ове године за ту намену опредељено је милион динара мање.
Тренутно се у градском Прихватилишту налази више од 180 паса.
Више од 80 одсто штенаца које власници оставе на улици „да се снађу“ не доживи да одрасте. Умру услед болести, глади или под точковима аутомобила.


Од промене руководства у ЈКП „Стари град“ и у градском Прихватилишту, број паса који овде годишње оконча живот не броји се више стотинама, него је једноцифрен. Због тога је број паса на улицама већи, а стерилизације и прилив нових паса је једини начин да се проблем трајно реши. Иницијативу је покренуло Удружење за заштиту паса „Право на живот“, а као човека који је имао највише слуха и показао највише разумевања за законско и хумано решење проблема истичу директора ЈКП „Стари град“ Мирка Игњатовића.

Мирко Игњатовић, директор ЈКП “Стари град”, Фото: "Глас Подриња"


-Капацитети прихватилишта су пуни, а проширивање би било бесмислено. Недавно јесу урађени додатни боксови, али су они више намењени растерећењу постојећих, него за пријем нових паса. Немогуће би било направити прихватилиште које би могло да прихвати све псе које власници не желе. Исто тако је немогуће да се они сви ни удоме. Спречавање репродукције је једини начин да се ограничи број напуштених паса и у свим цивилизованим земљама се подразумева да власнички пси буду стерилисани.

Сигурни смо да ће одзив бити добар, због тога што је многим људима главна препрека за стерилизацију био новац. Не може свако да одвоји неколико хиљада динара, поготову ако има више од једног пса


Због тога на улицама европских градова нема већег броја паса на улицама, нити њиховог окупљања у чопоре. Није грех стерилисати пса, него оставити штенце да умиру на улици од болести и глади. Позивам наше суграђане да се акцији одазову у што већем броју, каже Игњатовић.

Сви који буду заинтересовани пријављиваће се у ветеринарској амбуланти где ће се правити списак и заказивати термини.

-Сигурни смо да ће одзив бити добар, због тога што је многим људима главна препрека за стерилизацију био новац. Не може свако да одвоји неколико хиљада динара, поготову ако има више од једног пса. Пре свега желимо да помогнемо овим људима. Касније ћемо се трудити да свако ко нема регистровану одгајивачницу мора да стерилише пса. Многима је изговор да своје штенце удоме, али не нађу адекванте удомитеље и они касније ипак заврше на улици, објашњава Игњатовић.

Из Удружења „Право на живот“ задовољни су, након готово пет година њихове борбе и указивања на проблеме, наишли на разумевање. Истичу да се стерилизација свуда у свету показала као ефикасан начин за решавање проблема напуштених паса. Они ће се и даље бавити едукацијом како би што више људи схватило где је проблем и како се он решава.

Весна Теодоровић, Удружење “Право на живот”, Фото: "Глас Подриња"


-Ово је један од највећих доприноса у борби и најконкретније што је до сада урађено. Људи проблем често посматрају на површан начин и мисле да је довољно пса са улице ухватити и склонити. Нису свесни обима проблема и да је решење процес који се мора одвијати у три смера: стерилизацијама, едукацијама и контролом власника. Пси су на улици зато што их власници напуштају и они након тога постају проблем свих грађана. Стерилизација је најбитнији корак. Због тога смо предложили граду да преузме ту обавезу. За човека са просечним примањима у Србији нису мала средства која треба да се одвоје за стерилизацију и финансије су, уз неедукованост, главни разлог зашто мало људи стерилише своје псе, каже Весна Теодоровић из Удружења „Право на живот“.

Уколико акција буде успешно реализована за две године може да се реши до 70 одсто проблема напуштених паса. Важно је да се ради у што краћем року и да постоји континуитет.

Мишљења подељена, незнање главни проблем
Анкета Удружења „Право на живот“ показала је да је више од 90 одсто грађана за решавање проблема напуштених паса, али да већина њих не зна који је прави начин.



Када смо у новембру најавили акцију на Фејсбуку „Глада Подриња“ многи грађани су подржали ову акцију, али било је и оних који су категорично против стерилизације власничких паса и сматрају да проблем лежи само у онима који су већ на улици.





-Раније се проблем напуштених паса у Шапцу решавао на незаконит и нехуман начин, тако што су се пси купили по улици и еутаназирали и убијали у Прихватилишту, о чему сведочи обимна докумантација. Подсећамо да је убијање животиња кривично дело, било да то раде појединци или институције, истиче Весна Теодоровић.

Прецизније информације о условима стерилизација објавићемо током следеће седмице када се потпише уговор са ветеринарском амбулатном која ће радити захвате.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa