Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Путовање ђака ОШ „Свети Сава“ са родитељима у Струмицу у склопу Erasmus+ пројекта

Преласком границе померају границе

Циљ је да се пошаље порука да су ученици ове школе деца као и сва друга која треба да буду видљива и активно укључивана у све културно - образовне активности
Реализација међународног Erasmus+ пројекта чији је носилац Основна школа за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом „Свети Сава“ са још пет школа из Румуније, Грчке, Италије и Македоније је у току, а његов скраћени назив „From disability to visibility“ поручује да су ученици ове школе деца као и сва друга која треба да буду видљива и активно укључивана у све културно - образовне активности, јер су равноправни чланови овог друштва. Мобилност у оквиру пројекта од 20. до 23. марта и боравак у Струмици у Македонији, где је школа СОУ „Јане Сандански“, од великог је значаја за родитеље и децу.

За једнака права и могућности
Како је истакла координаторка пројекта, Александра Вуковић Курдулић из ОШ „Свети Сава“, била је ово уједно и прилика за размену искустава на тему инклузије у образовању кроз коју су увидели велике сличности, а мале разлике у проблемима са којима се једнако сусреће свака од држава учесница.

Фото: Приватна архива


-Слушали смо пуно о системским решењима која одлично функционишу у Македонији и надамо се да ћемо имати прилику да исте говорнике угостимо и у Србији. Захваљујући Удружењу за помоћ и подршку особама са Дауновим синдромом „Вера“ из Струмице имали смо прилику да са ученицима и наставницима СОУ „Јане Сандански“ Струмица, као и осталим партнерима из пројекта „From disability to visibility“, заједно обележимо 21. март, Светски дан особа са Дауновим синдромом. На овај начин смо послали важну поруку да свака особа заслужује једнака права и могућности у друштву, што и јесте један од главних приоритета инклузије- каже Вуковић Курдулић.

Драгоцена социјализација
Милица Јокић наводи да је путовање за њеног сина Вука било драгоцено искуство.
-Као и сваки родитељ у таквој ситуацији имала сам страхове како ће се носити са путовањем и да ли ће имати проблема у путу, а и током самог боравка у Македонији. Пријатно сам се изненадила како је све то лепо поднео, заиста је уживао у свим програмима и самом обиласку места. Дочекали су нас отвореног срца и пуни разумевања. Најдрагоценија је ипак била та могућност да се дружи са децом и да у том дружењу ради нешто што подстиче креативност. Путовање је много значило за социјализацију мог детета и овакве прилике су за нас веома значајне- каже Милица Јокић.


Посебно истиче трећи дан и креативне радионице у дворишту СОУ „Јане Сандански“ у Струмици са ученицима, родитељима, наставницима, домаћинима и партнерима у пројекту.

Фото: Приватна архива


-У инклузивним групама смо сликали, цртали и бојили, а деци се посебно допало да осликају саксије. Узевши у обзир да смо претходни дан (21. март) заједно обележили Међународни дан особа са Дауновим синдромом, тај дан смо на врло креативан начин обележили и почетак пролећа. На крају радионице, директорка школе домаћина је поделила свима сертификате о учешћу, где се и званично завршила наша последња активност у оквиру ове мобилности. Хвала свима за максимално ангажовање током мобилности у Струмици, било је велико задовољство дружити се са њима и бити у исто време креативан- наглашава координаторка пројекта.

Најважније је сматра, да су деца ОШ „Свети Сава“ Шабац уживала и научила нешто ново, а многи од ученика су се први пут сусрели са децом која имају аутизам и рекли су да им је то искуство променило многе животне увиде.

Ангажованост и срдачност домаћина
-Мајке наших ученика су одушевљено истакле да је ово искуство допринело социјализацији њихове деце и да су, поред стрепње које су имале, отишле срећне и задовољне у Србију и пуне дивних утисака. Захвална сам учесницима, а посебно нашим домаћинима, СОУ „Јане Сандански“ Струмица, који су уз две конференције и радионице били веома професионални у овој мобилности, али изнад свега срдачни, топли домаћини, показали нам околину Струмице, њихове значајне манастире и културу- подвлачи.

Ново искуство, велики напредак
За Михаила Дошеновића, шестогодишњег дечака са аутизмом, то је прва година као предшколца у ОШ „Свети Сава“, где од септембра наставља школовање.
-Први пут се сусрећемо са оваквим пројектом и наравно да је постојао страх код мене да ли ће издржати путовање и колико ће му то све бити напорно. Људи који су нас тамо дочекали су стварно били дивни, топли, пуни љубави и разумевања за децу која имају такве тешкоће. Мени као родитељу је значило да се нађем са дететом у непознатим околностима, на непознатом месту и са непознатим људима и видим како је то добро прихватио. Били смо укључени у бројне радионице цртања, сликања, вајања, он је све са одушевљењем прихватио. Воли боје, рад, све то му је јако занимљиво. Такође нам је било лепо током обиласка града, парка, где је посебно уживао поред језерцета са паткицама, био је толико одушевљен самом том појавом. Обилазак манастира је за њега такође био изузетно пријатан. Драго ми је што сам схватила да могу сутра да га водим било где и да ће то лепо прихватити- наглашава мајка Бранкица Дошеновић.
Сматра да је њеном сину пријала промена, као и радионице које су укључиле бојење.
-Дете са сметњама у развоју треба што више водити међу људе, да се осамостали, буде функционалан, да може сутра себе кроз живот да води колико буде могао. Не треба се стидети, повлачити у кућу, већ борити и стално померати границе како би се напредовало. Мени је срце пуно сада кад знам да могу сама на путовање с њим, без осталих чланова породице, да могу да га укључим у сваки рад и да ће то радо прихватити- закључује она.


Упућује посебну захвалност домаћинима међу којима су Невенка Стојанова, директорка, Наташа Георгиева, Ленче Рушева, Бобан Цветковић.

-Захваљујемо се домаћинима СОУ „Јане Сандански“ Струмица за одличну организацију трибине на тему „Инклузивне праксе у образовним системима Северне Македоније, Румуније, Грчке, Италије и Србије“ где су учествовали сви представници партнерских школа у пројекту, затим Нела Масалковска, представница Одељења за локални економски развој у општини Струмица, Мери Туџарова, представница невладиног сектора и саветник Савета општине Струмица, Тања Црвенковска, специјални педагог и рехабилитатор у ОШ „Видое Подгорец“ и Спасе Додевски, (саветник Владе РСМ), координатор за спровођење Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом у Влади Републике Северне Македоније- додаје Вуковић Курдулић.

Следећа мобилност их очекује средином априла, када путују у Румунију.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa