Инфо

11. април 2024.11. апр 2024.
Фото: НАЛЕД

Фото: НАЛЕД

Поднето 2.200 захтева за конверзију

Привреда планира 88 милиона евра инвестиција

Трећина анкетираних предузећа очекује да ће њихове инвестиције након завршене конверзије износити од 500.000 до милион евра, свако пето уложиће од милион до пет милиона, док 17% наводи да ће након конверзије инвестирати више од пет милиона евра
- Скоро половина компанија које су поднеле или се спремају да поднесу захтев за претварање права коришћења грађевинског земљишта у право својине планира инвестиције на тим локацијама, трећина је у поступак ушла како би постали власници грађевинског земљишта, док 11% планира да прода плацеве, показало је НАЛЕД-ово истраживање о ефектима укидања накнаде за конверзију, које је представљено на седници Савеза за имовину и инвестиције.

Од привредника који су се у анкети изјаснили да планирају нове инвестиције на овом земљишту, две трећине (66%) улагаће у производне и енергетске објекте, као и складишни простор. Сваки четврти намерава да гради стамбено-пословне објекте.

Према речима Јасмине Радовановић, водеће саветнице за имовину и инвестиције у НАЛЕД-у, за осам месеци, од када су ступиле на снагу измене и допуне Закона о планирању и изградњи, поднето је 2.169 захтева за конверзију без накнаде, од чега је позитивно решено већ више од половине.

- За више од деценије, колико је конверзија уз накнаду била на снази, бројни хектари грађевинског земљишта су били практично заробљени, а самим тим и заустављене инвестиције, што је значило и мање новца у буџету и мање радних места. Када је реч о кретањима грађевинске индустрије током прошле године, статистика издатих грађевинских дозвола показује релативно мали међугодишњи раст од 1,4%. Према нашим анализама, број поднетих захтева за локацијске услове био је нижи за 5,1% у односу на 2022. Такође, и предрачунска вредност радова лане је била нижа за више од четвртине (26,4%) него годину дана раније. Иницијални резултати указују да би омогућавање конверзије могло да допринесе да се тај тренд преокрене – наводи Радовановић.

Трећина анкетираних предузећа очекује да ће њихове инвестиције након завршене конверзије износити од 500.000 до милион евра, свако пето уложиће од милион до пет милиона, док 17% наводи да ће након конверзије инвестирати више од пет милиона евра. Просечна површина грађевинског земљишта које је предмет захтева за конверзију према резултатима истраживања износи 3,5 хектара. Укупно посматрано за грађевинско земљиште површине око 1,2 милиона квадратних метара тренутно се планирају инвестиције у износу од 88 милиона евра.

Међу испитаницима преовлађују очекивања да ће омогућавање конверзије имати позитивне ефекте на раст запослености након реализације инвестиција које привреда планира. Половина фирми наводи да ће инвестиције које ће реализовати након што обаве процес конверзије земљишта довести до повећања броја ангажованих радника, док нешто више од трећине, тачније 36% наводи да ће инвестиције можда довести до повећања броја запослених. Они који очекују повећање запослености, наводе да ће број нових радних места након реализовања инвестиције у просеку бити око 50.

- Многе производне фирме, укључујући и Неопланту, одустајале су од пројеката проширења својих капацитета због немогућности добијања грађевинске дозволе за изградњу. Ми смо успешно спровели поступак конверзије без накнаде и већ смо покренули пројекат инсталације соларних панела за који смо у поступку добијања грађевинске дозволе, и то ће нам донети огромне енергетске уштеде.

Привреда је и те како задовољна, ово је шанса да се даље развијамо. То је прилика и за нова радна места, а то значи и више новца за државу, која је и највише губила док је на снази била конверзија уз накнаду – истакао је Александар Вујошевић, директор правног сектора Неопланте.

Чак 90% испитаника задовољно је изменама Закона о планирању и изградњи у погледу омогућавања конверзије и отприлике исти проценат наводи да ће ова реформа имати позитиван утицај на њихово пословање.
НАЛЕД

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa