Инфо

27. јул 2023.27. јул 2023.
За подстицање предузетништва  кроз развојне пројекте 900 милиона динара бесповратних средстава

За подстицање предузетништва кроз развојне пројекте 900 милиона динара бесповратних средстава

Министарство привреде Србије расписало је у понедељак, 24. јула, јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у овој години, преноси Бета. Програмом је опредељено 900 милиона динара бесповратних средстава, а преостали износ инвестиционог улагања привредних субјеката финансирати из кредита Фонда за развој, истакао је министар финансија Синиша Мали, који је преузео овлашћења министра привреде до избора новог министра.

Програмом је предвиђено да предузетници, микро, мали и средњи привредни субјекти и задруге који задовоље услове могу остварити право на финансијску подршку у износу до 20 одсто бесповратних средстава од вредности инвестиционог улагања, односно до 30 одсто за привредне субјекте који припадају трећој или четвртој групи развијености, док ће се преостали износ вредности пројекта финансирати из повољних кредита Фонда за развој.

Износ бесповратних средстава не може бити мањи од 75.000 динара за предузетнике, односно 250.000 динара за правна лица, док за максимални износ од 12.500.000 динара могу да конкуришу брзорастући привредни субјекти.

Износ бесповратних средстава не може бити мањи од 75.000 динара за предузетнике, односно 250.000
динара за правна лица, док за максимални износ од 12.500.000 динара могу да конкуришу брзорастућ
и привредни субјекти


Средства су намењена за куповину, изградњу, доградњу, реконструкцију, адаптацију, санацију, инвестиционо одржавање производног, складишног или пословног простора у саставу производног, док привредни субјекти који се баве ИТ и високотехнолошким услугама могу купити и пословни простор, који не може бити купљен од другог привредног субјекта, сем у случајевима да се купује нов или дужи временски период некоришћен простор. Опредељена су и за куповину нових или половних (до пет година старих) машина и опреме, укључујући алате, као и за доставна возила за превоз сопствених производа и друга транспортна средства која се користе у процесу производње, машине и опрему за унапређење енергетске ефикасности и еколошких аспеката сопствене производње, набавку софтвера и рачунарске опреме, трајна обртна средства, која могу да чине највише 10 одсто укупног улагања.

Министарство привреде и Фонд за развој програм подстицања предузетништва кроз развојне пројекте спроводе од 2017. године. Јавни позив је отворен док износ тражених бесповратних средстава не премаши износ расположивих средстава за спровођење Програма увећан за 20 одсто, колико је просечан проценат одбијених, као и одусталих захтева пре решавања у претходним годинама, а најкасније до 31. децембра.
Г.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa