Инфо

27. јул 2023.27. јул 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОЛУЈНО НЕВРЕМЕ НАНЕЛО ШТЕТЕ И НА ПОДРУЧЈУ КОЦЕЉЕВАЧКЕ ОПШТИНЕ

Страдали кровови, објекти, усеви...

Прошле недеље невреме праћено олујним ветром и кишом није заобишло ни подручје коцељевачке општине. У суботу увече под ударима ветра страдали су кровови, падала дрвећа, ограде али и зидови објеката. Начињена је штета и на електро мрежи па су без струје били потрошачи у појединим селима. Невреме је нанело велику штету и пољопривредним усевима. Екипе ватрогасно-спасилачке јединице интервенисали су у Љутицама где је гром ударио у димњак једне породичне куће, али је захваљујући правовременој реакцији надлежних пожар брзо локализован.

–Невреме је протутњало готово целом територијом општине и за кратко време причинило велику штету. Без струје су остали мештани у Баталагама као и у Ћуковинама где је прекид трајао од 16-18 сати. Потешкоћа је било и у привреди јер је напон био испод 220 волти- истакао је председник општине Душан Илинчић који је подсетио да ова локална самоуправа још увек није у потпуности сагледала штете од мајских и јунских поплава а већ се суочава са новим проблемима и последицама олујног ветра.

ШТЕТА ОД ПОПЛАВА ПРЕМАШИЛА 500 МИЛИОНА ДИНАРА
Попис штете од бујичних поплава се приводи крају и већ је извесно да износи преко 500 милиона динара.
Прошлог четвртка Коцељеву је посетио директор ЈП “Србијавода” Горан Пузовић који је изразио разумевање за проблеме и изазове са којима се ова општина годинама, па и деценијама уназад суочава.
–Разговарали смо и о неким новим решењима који би требали да допринесу превазилажењу проблема и да учинимо ово подручје што је могуће безбеднијим. Говорили смо и о Лукинцу који је у протеклом периоду начинио озбиљну штету. Посебно је она видљива на магистралном путу од Коцељеве према Убу, код раскрснице, где је мостић или пропуст у моменту бујичних поплава био практично брана, јер је сва вода која се акумилирала у Лукинац подбијала под тај пропуст а онда се ширила по овом делу Коцељеве, плавила куће и дворишта, путну инфраструктуру али и производне погоне. Предлог је да се сви мостићи овог типа на овом потоку уклоне и да се ураде проширења сходно потребама када надолазе бујичне воде- изјавио је Илинчић.

Приликом ове радне посете анализирано је и стање Раснице и Тамнаве. Како је истакнуто, завршен је извођачки пројекат за притоку Тамнаве и добијена грађевинска дозвола, а наредних дана ова документа биће урађена и за саму Тамнаву.

–Чињеница је да Коцељева трпи озбиљне последице великих падавина. Клима се мења и једино трајније и сигурније решење је, чини ми се, дубоки протицајни профил корита који би обезбедио да све падавине и све притоке могу несметано да се улију у ове реке без обзира на количину падавина. На тај начин се само можемо сачувати од поплава, направити двогубо корито, односно на постојеће корито направити додатну обалоутврду. Важно је обратити пажњу и на ушће Раснице у Тамнаву- објаснио је председник коцељевачке општине у којој је још од маја месеца на снази ванредна ситуација.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa