Инфо

14. март 2024.14. мар 2024.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

Светска недеља глаукома од 10. до 16. марта

Светска недеља глаукома обележава се од 10. до 16. марта. Глобална иницијатива Светске асоцијације за глауком која има за циљ подизање свести о глаукому. Кроз низ активности широм света, пацијенти, лекари, здравствени радници и општа јавност позвани су да допринесу очувању вида, саопштио је Завод за јавно здравље Шабац.

Циљ је упозорити све на значај редовних провера ока (и оптичког нерва) како би се глауком открио што је раније могуће. Глауком обично не даје никакво упозорење док не узнапредује, те оштећење које изазове може оштетити вид неповратно.


Глауком је хронични, прогресивни, дегенеративни поремећај оптичког нерва који производи карактеристично оштећење видног поља и представља други узрок слепила, и што је најважније: неповратан је. Процењује се да око 80 милиона људи широм света има глауком. Отприлике 50 посто особа са глаукомом није свесно да има болест, а овај број може бити и већи у неразвијеним земљама. Светска недеља глаукома има за циљ да упозори на потребу и значај редовних једноставних провера очију, који омогућавају раније откривање, а самим тим, и спречавање губитка вида.
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa