Инфо

7. март 2024.7. мар 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

МИНИСТАРКА ЗДРАВЉА ПОСЕТИЛА ШАБАЧКЕ ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ

Циљ да нема листа чекања

Верујем да после тога неће бити потребе да се иде код приватника, да се на другим местима ради магнетна резонанца, него да ће шабачка Болница моћи да одговори потребама. Уколико се буде градила нова Болница, ми ћемо подржати ту идеју, јер некада стари објекти не могу да одговоре новим захтевима. Колеге су тражиле још лекара, ми ћемо увек изаћи у сусрет. Исказана је потреба за додатним радиолозима и педијатрима и позивам младе колеге да се одлуче за специјализацију педијатрије, која је једна од најлепших
Министарска здравља др Даница Грујичић посетила је у петак дом здравља “Др Драга Љочић“ и Општу болницу “Др Лаза К. Лазаревић“. Приликом посете обишла је службе педијатрије, породилиште, онкологију, магнетну резонанцу и обавила састанке са директорима ових установам, др Јасмином Станковић и др Слободаном Поповићем и њиховим сарадницима.

Министарка је, као велику предност шабачког Дома здравља истакла то што је у истом дворишту са Општом болницом чиме се мање осећа недостатак специјалистичких служби које недостају овој установи.

Фото: Глас Подриња


-Дом здравља је изузетно лепо опремљен, добро је организован, али немају одређен број служби. Треба појачати медицину рада, док је медицина спорта добра и педијатрија је лепо опремљена. Даљи развој Дома здравља зависиће искључиво од тога да ли ће се градити нова Болница на новој локацији.

Замолила је грађане да буду стрпљиви када су заказивања за магнетну резонанцу у питању због тога што је добијени апарат потпуно нов и разликује се од свих других који се користе у радиологији, тако да је запосленима потребно времена да науче да раде на њему. Најавила је да ће, највероватније, бити укључени у софтвер за заказивање који се покреће од 15. априла


Чињеница је да Дом здравља нема своју лабораторију, мамограф, нити рендген и то се све обавља у Болнци. Болница има аналогни мамограф, а потребан је дигитални и сада ћемо радити на томе. Дом здравља треба да добије и дигитални рендген. Лабораторију морају развијати, ако нова Болница буде грађена на новој локацији, рекла је министарка.

Замолила је грађане да буду стрпљиви када су заказивања за магнетну резонанцу у питању због тога што је добијени апарат потпуно нов и разликује се од свих других који се користе у радиологији, тако да је запосленима потребно времена да науче да раде на њему. Најавила је да ће, највероватније, бити укључени у софтвер за заказивање који се покреће од 15. априла.

-Верујем да после тога неће бити потребе да се иде код приватника, да се на другим местима ради магнетна резонанца, него да ће шабачка Болница моћи да одговори потребама. Уколико се буде градила нова Болница, ми ћемо подржати ту идеју, јер некада стари објекти не могу да одговоре новим захтевима. Колеге су тражиле још лекара, ми ћемо увек изаћи у сусрет. Исказана је потреба за додатним радиолозима и педијатрима и позивам младе колеге да се одлуче за специјализацију педијатрије, која је једна од најлепших. Планирано је да се набави ултразвук за кардиологију, као и за гинекологију у Дому здравља и вероватно један за педијатрију, рекла је министарка Грујичић.

Као проблеме је навела гастроскопију и колоноскопију што не зависи само од опреме, него и од људи који то треба да знају да ураде како треба. Због тога се нада да ће се одређени број специјализаната вратити у Шабац.

-Задатак Министарства здравља и свих који раде у државној служби је да нема листе чекања и да пацијент када му нешто затреба одмах то и добије. Када ће се томе прикључити и приватне институције видећемо, то мора бити одлука Државе, закључила је др Грујичић.

Мачван: Министарка показала велико разумевање
Министарку Грујичић је у име Градске управе дочекао заменик градоначелника Милан Мачван. Исказао је да је част и задовољство што је министарка посетила Шабац.
-Током разговора са менаџментом шабачких здравствених установа изнета је одређена проблематика и захтеви. Држава, на челу са председником Александром Вучићем, као и сама министарка, су много помогли Шабац у претходном периоду. Надам се да ће се та сарадња и наставити. Министарка је изразила велико разумевање за све потребе Дома здравља и Болнице, тако да се надам да ћемо у будућности бити у могућности да нашим грађанима пружимо најбољу могућу бригу и негу. Сви заједно треба да идемо ка циљу да нашим грађанима омогућимо најбоље услове, рекао је Мачван.


Директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић истакла је да су изузетно почаствовани што је Министарка здравља посетила ову установу. Министарка је била задовољна оним што је видела у службама које је обишла.

Фото: Глас Подриња


-Након одржаног веома конструктивног састанка у Управи Дома здравља где се говорило о кадровској структури и опреми Министарка је посетила Службу дечије здравствене заштите где није крила своје импресије о постојању Сензорне собе у тој Служби. Затим је обишла Службу за здравствену заштиту жена и одраслог становништва и одсек Медицине рада где је констатовано да су потребна улагања како у кадровском смислу тако и у занављању опреме. Обишла је и одсек Спортске медицине и видно показала одушевљење због постојања Спортске амбуланте у нашој установи и њеном значају за младе спортисте. Похвалила је и постојање и рад Саветовалишта за одвикавање од пушења и истакла значај с обзиром да ускоро ступа на снагу нови закон о забрани пушења, навела је др Станковић.

На састанку се говорило и о кадровским потребама, као и о модернизацији опреме. Министарка је изразила спремност да помогне у набавци неопходних апарата.

-Министарка здравља је похвалила организацију рада у нашем Дому здравља и изразила велико разумевање за све потребе како у кадровском смислу тако и у занављању опреме.

Обећала је набавку дигиталног рентгена, мамографа, УЗ апарата, стоматолошких столица.Захваљујем јој се што пружа подршку примарној здравственој заштити и што превенцију ставља у фокус примарне здравствене заштите, рекла је др Станковић.

Фото: Глас Подриња


Директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ др Слободан Поповић изразио задовољство што је министарка здравља посетила шабачку болницу. Искористили су прилику да јој у директном разговору изложе све проблеме са којима се суочавају, али и планове које имају како би подигли на значајно виши ниво здравствену услугу за грађане. -Разговор је био конструктиван, а обиласком појединих служби министарка је могла лично да се увери каква је ситуација код нас и где постоји простора да се побољша. Главне теме о којима смо разговарали били су постојећи просторни капацитети, изградња нове болнице, набавка нове опреме и занављање старе, а посебан акценат стављен је на кадрове. Укратко, министарки смо изложили актуелно стање у нашој установи и указали на проблеме са којима се сусрећемо. Такође и министарка је представила нама визију и планове министарства здравља који бити дефинисани у наредном периоду, рекао је др Поповић.

Фото: Глас Подриња


Министарка проф. др Даница Грујичић у склопу посете обишла је породилиште и неонатологију, онколошки диспанзер и простор где је смештена магнетна резонанца. Изнела је план министарства о листама чекања за овај дијагностички уређај и најавила јединствену платформу за заказивање за подручје читаве Србије, а која би требало да почне са радом у априлу.

-Што се тиче магнетне резонанце, до сада је урађено 100 прегледа, а у што скорије време почеће и заказивање. Ми смо са прегледима почели још у јануару одмах после празника и то за пацијенте који су хоспитализовани. Обука радиолога за овај уређај је врло захтевна и потрајаће још неко време, па тако сада имамо као помоћ консултанте из других установа који нам долазе два пута недељно. Они су уједно на располагању нашим радиолозима за обуку. Радиолошки техничари су обучени за рад на овом типу магнетне резонанце. Још једна од важних тема разговора са министарком здравља била је ангио сала. Очекујемо од друге половине године да наша болница добије и ангио салу, чиме бисмо заокружили оно што смо зацртали пре пет, шест година, а што сматрамо да једна болница регионалног типа као што је наша треба да има. Примењујемо минимално инвазивну хирургију, имамо магнетну резонанцу, а ангио салом овај круг би био затворен, истакао је др Поповић.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa