Инфо

7. март 2024.7. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Министар Ђорђе Милићевић најавио кампове за младе из дијаспоре у Шапцу

Jачање веза дијаспоре и матице

Очекује се да током лета у камповима које ће у сарадњи са Владом реализовати локалне самоуправе учествује више од 10.000 малишана пореклом из Србије, а који живе у дијаспори. Шабац ће бити једна од локалних самоуправа у којој ће боравити млади из дијаспоре
Градоначелник Шапца др Александар Пајић и министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у односима Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић на састанку у Градској кући у Шапцу разговарали су о пројекту министарства за младе из дијаспоре, као и инвестиционим форумима.

-Наш кључни циљ је да ојачамо постојеће и стварамо још чвршће везе између матице и дијаспоре. То радимо кроз неколико корака, приближавајући Србију нашим сународницима који живе у иностранству кроз умрежавање организација у земљи, али и ван ње. Такође, кроз сарадњу са локалним самоуправама градимо партнерски однос и сагледамо шта су потребе и потенцијали дијаспоре – рекао је министар Милићевић и додао да се нада да ће летњи кампови за децу из дијаспоре бити организовани у градовима широм Србије.

Фото: "Глас Подриња"


-Прошле године смо направили пионирски корак када су у питању летњи кампови (научно-обрзовани и еко, спортски, културно-уметнички). Око 5.000 малишана је боравило у 22 кампа у 20 локалних самоуправа. Ове године поново расписујемо конкурс и почињемо из Шапца, јер смо увидели да постоји интересовања града. Наш циљ да подстакнемо младе да упознају унутрашњост Србије. Верујемо да поред Београда и у другим срединама могу да сазнају више о културном, историјском наслеђу Србије. Желимо да им покажемо да су у Србији увек добродошли и да су им врата увек отворена. Очекујемо се да током лета у камповима које ће у сарадњи са Владом реализовати локалне самоуправе учествује више од 10.000 малишана пореклом из Србије, а који живе у дијаспори.

Министар Милићевић је нагласио да ће у наредном периоду бити покренута иницијатива за стварање инвестиционих форума како би се повезали успешни привредници који послују изван Србије.

-Инвестиционе конференције би окупиле привреднике, пословне партнере, локалне самоуправе са циљем улагања у Србију. Постоји интересовање, али је неопходно укључивање свих. Важно је да у тешким тенуцима размишљамо о јединству, јер Србија је јака онолико колико је јако њено јединство. Како у земљи, тако и изван ње.

Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник Шапца је у име Града подржао поменути пројекат организације кампова за младе из дијаспоре за 2024. годину који спроводи Влада преко Кабинета министра.

-Град Шабац је заинтересован за учешће у овом програму. Сагласни смо да организујемо летњи камп за младе из дијаспоре у нашем граду, да им кроз различите културно-уметничке, музичке и спортске радионице, предавањима о културно-историјском наслеђу приближимо Шабац и пружимо могућност да се друже са својим вршњацима, а уједно ојачамо њихове везе са матицом. Шабац је град отвореног срца и у наш град су увек сви добро дошли - изјавио је градоначелник Пајић.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa