Инфо

7. март 2024.7. мар 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

У Шапцу обележен Међународни дан ретких болести

Подршка за једнако важне

На Тргу шабачких жртава приређен је музички програм и организовано дружење деце, као и хуманитарна продаја лековитог и украсног биља које су деца из Удружења припремила
Удружење „Да будемо сви једнаки“ обележило је прошлог четвртка Међународни дан ретких болести на Тргу шабачких жртава музичким програмом и дружењем деце, уз подршку ученика Медицинске школе „Др Андра Јовановић“. Захвалнице за сарадњу уручене су бенду „Кафаница“ традиционалном партнеру на тим скуповима, Аронији „Димитрић“ донатору сокова, „With angels-u“ који је поклонио колачиће, као и Меди Лалету који увесељава децу. Организована је и хуманитарна продаја лековитог и украсног биља које су деца из Удружења припремила.

Битно за родитеље и децу
Удружење постоји од 2018. године, окупља децу са вишеструким сметњама у развоју, као и самохране и самосталне родитеље. Први пут је скренуло пажњу на овај датум 2019, који се обележава сваког последњег дана фебруара.

Мишел Петровић, Фото: Глас Подриња


-Јако је битно пружити подршку обележавању овог дана, како за нас, представнике Удружења, тако и за родитеље. Дан ретких болести обележава се с циљем да покажемо да има деце обелеле од ретких болести, која су другачија, али нису мање важна. Под тим слоганом и обележавамо овај датум: „Ретки су снажни, ретки су важни“. Захваљујемо се свима који су нас подржали, јер нам је та подршка од великог значаја- рекао је потпредседник Управног одбора (УО) Удружења Мишел Петровић.

Заједничким снагама до бољег сутра
Како је рекао члан УО Удружења др Дејан Павловић, у Удружењу, према регистру ретких болести, постоји више од двадесеторо деце са ретким болестима које су такве да је често за њих јако тешко урадити дијагностику и препознати их, а када се и то уради, некада је врло тешко спровести одговарајуће лечење или је некада лечење таквих болести немогуће.

Др Дејан Павловић, Фото: Глас Подриња


-Зато је јако важно да постоји овакво једно удружење које окупља сву ту децу, њихове породице и практично омогућава да они заједничким снагама и међусобним помагањем олакшају свој свакодневни живот. Зато ми покушавамо да им помогнемо и у материјалном смислу. Имамо и хуманитарну продају лековитог и украсног биља које су деца из Удружења управо припремила и расадила у саксије како би то било понуђено и остварен неки приход. Нека од те деце су и похађала цвећарски смер у Средњој пољопривредној школи која управо прима децу са сметњама у развоју. Имамо одличну сарадњу са свим градским институцијама и осталим удружењима особа са инвалидитетом и деце са сметњама у развоју у граду и свима се захваљујемо на подршци и међусобном помагању у решавању проблема те популације- истакао је др Павловић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa