Инфо

7. март 2024.7. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ИЗАБРАНО ОПШТИНСКО РУКОВОДСТВО

Илинчић председник, Протић заменик

Још један мандат за председника општине поверен је досадашњем првом човеку Коцељеве Душану Илинчићу којег је предложила листа “Александар Вучић- Коцељева не сме да стане”. Његов заменик ће бити Немања Протић из Коцељеве, професор историје, који је у претходном сазиву био одборник
На прошлонедељној другој седници коцељевачког парламента у новом сазиву изабрано је руководство ове локалне самоуправе.

Још један мандат за председника општине поверен је досадашњем првом човеку Коцељеве Душану Илинчићу којег је предложила листа “Александар Вучић- Коцељева не сме да стане”. Његов заменик ће бити Немања Протић из Коцељеве, професор историје, који је у претходном сазиву био одборник.
Чланови нове општинске Владе биће Зоран Живановић, Зоран Павловић, Марија Белензада, Милош Тодоровић и Видоје Томић.

На самом почетку примедбе је већ на записник са прве конститутивне седнице у име одборничке групе “За спас Коцељеве” упутио Слађан Живановић који је рекао да нису пренета обраћања представника ове листе онако и у оној мери колико би требало насупрот излагањима одборничке групе СНС, након чега је поцепао свој примерак записника уз опаску упућену председавајућем да му се више “не шаље ово смеће”.

Реагујући на овај гест председник скупштине Верољуб Матић поручио је да је у реду “ако припадници опозиције мисле да је ово понашање достојно једног одборника”.

Исцрпна дискусија вођена је на тему предлога Пословника, а седницу су обележиле расправе о амандманима.

–Овај предлог генерално нема суштинских промена у односу на претходне пословнике. Само су неке ствари усаглашене са законом, неке су боље дефинисане, негде је пракса показала да можда треба нечим допунити, али суштина претходног пословника није мењана- истакао је Матић.

ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИЛА ПРЕНОС СЕДНИЦА
Листа “За спас Коцељеве” није била задовољна предложеним текстом Пословника те је упутила чак 19 амандмана, од којих су тек два прихваћена од стране владајуће већине у локалном парламенту.
Најпре је затражено да се седнице СО-е преносе уживо,” како би јавност била упозната са радом и транспарентности скупштине”.

-Сматрамо да седнице скупштине општине Коцељева морају бити уживо преношене да би грађани знали шта се овде ради. Ако нисте у могућности да уживо преносите, дајте онда одложени снимак одмах након седнице- рекао је Слађан Живановић.

Представници опозиције су сугерисали да је могуће направити страницу на друштвеним мрежама и на тај начин омогућити уживо пренос скупштинских седница који не кошта ништа. Они су додали да не виде ни један разлог због којег се седнице не би преносиле те да је локални радио, чији власник је један од одборника опозиције, понудио да то чини бесплатно.

Одговарајући представницима листе “За спас Коцељеве” председник скупштине општине Верољуб Матић је поручио да се ништа не крије и да се одлуке скупштине објављују јавно, а да је ту и званични сајт као и новинари.

–Нигде од јавности није сакривено ништа. Мој лични став је да се преноси скупштина. Али да преноси “Радио Петица”, то не може, јер је то школски пример сукоба интереса- закључио је Матић.

Одборник опозиције Михаило Пауновић сложио се да пренос не треба да обавља ни један медиј који је инволвиран у политичку кампању.

–Али, исто тако постоји камера и да причамо. Јер, ко год да преноси нешто, не може да пренесе сто посто шта је било. Постоји субјективизам у било чему. Стави се један телефон и ко жели да гледа седницу може, ко не жели не мора. А не кошта- напоменуо је Пауновић.

Коментаришући овај предлог Матић је рекао да сви грађани не би имали могућности да прате пренос, а да је важно да сваки грађанин има једнаке могућности да то види или чује.

Један од захтева опозиције био је да се у Пословник уврсти и члан којим би се председник или заменик Изборне комисије задужени за спровођење локалних избора обавезали да “поднесу писмени или усмени извештај у којем би саопштили и образложили ток и процес спроведених локалних избора, како би сви били упознати о раду изборне комисије и о процедури, току самих локалних избора”.

Предлагачи овог амандмана сматрају да би овај предлог “допринео упућености свих како је текао рад и спровођење изборног процеса”.

–Такође би се омогућило одборницима новог скупштинског сазива да поставе питања и отклоне недоумице у вези рада и спровођења процеса везано за локалне изборе на које би представници локалне изборне комисије одмах могли да дају одговоре и појашњења- стоји у образложењу предлога овог амандмана за који је председник скупштине општине рекао да може да буде уврштен али да је, по његовом мишљењу сувишан јер га скупштина не усваја, те да се, осим тога, све што је везано за локалне изборе може пронаћи на сајту Републичке изборне комисије.


АМАНДМАНИ И НА ДЕО КОЈИМ СЕ УРЕЂУЈУ МЕРЕ УДАЉАВАЊА СА СЕДНИЦЕ ТРЕЋИХ ЛИЦА
Полемика је вођена и приликом разматрања амандмана који уређују присуство и понашање трећих лица на седницама као и мерама удаљавања због кршења правила. Наиме, опозиција је затражила да се из текста пословника брише део који предвиђа да се мера удаљавања са седнице примењује наредних шест месеци заседања парламента од дана удаљавања лица, односно дванаест месеци уколико се повреда пословника понови од стране исте особе.

У образложењу амандмана предлагач је навео да пословник није узео у обзир да овакве мере “делују више него застрашујуће на грађане”.

Председник скупштине одговорио је на оптужбе одборника опозиције да се на овај начин одузима слобода истичући да се мере односе на трећа лица која присуствују седницама и ометају рад парламента, а не на одборнике који због непоштовања пословника и рада скупштине могу бити удаљена само са текуће седнице.

Убрзо је друга седница СО-е Коцељева на кратко прекинута управо због инцидента који је проузроковао присутни грађанин, присталица опозиције, јер се без претходне дозволе парламента, што је прописано важећим пословником, обратио одборницима и председавајућем и на тај начин ометао рад.

Након вишечасовне дискусије Пословник је усвојен са прихваћеним амандманима.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa