Инфо

14. март 2024.14. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Министарка Вујовић са градоначелником Пајићем обишла ОШ „Ната Јеличић“ Дреновцу

Циљ грејање на еколошки прихватљиве енергенте

У тој образовној установи ће кроз пројекат „Замена, реконструкција и санација котларница у основним школама у Шапцу“ за 2024. годину бити урађен котао на дрвни пелет
Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић са градоначелником Шапца др Александром Пајићем обишла је у уторак издвојено одељење ОШ „Ната Јеличић“ у селу Дреновац, у ком ће кроз пројекат „Замена, реконструкција и санација котларница у основним школама у Шапцу“ за 2024. годину бити урађен котао на дрвни пелет. Уз подршку Министарства заштите животне средине предвиђена је замена постојећих котлова на угаљ и лож уља, котловима на дрвни пелет у још три издвојена одељења основних школа у Накучанима, Петловачи и Шеварицама.

Пројекат обухватио пет школа
Министарка је напоменула да је то прилика да се истакне добра сарадња Министарства и Владе са Градом Шапцом који заједно брину о животној средини.

Фото: "Глас Подриња"


-Ови пројекти су важни, потписаћемо уговоре са јединицима локалне самоуправе школама које су освојиле средства. Пре две грејне сезоне заменили смо котлове за еколошки прихватљивије енергенте и ова школа се греје на пелет. Изузетно ми је драго што су задовољни пре свега ђаци и њихови родитељи, али исто тако и наставно особље. Свакако, поред тога што је добро грејање, изузетно еколошки прихватљиво, бринули смо о заштити животне средине за најмлађе суграђане који овде похађају школу. Ово је био изузетно важан пројекат који је обухватио пет школа, али је још важније да смо управо били у Основној школи у Дреновцу, која ће тек да замени свој котао. Имали смо прилику да видимо угаљ на површини школског дворишта, котларницу која је прилично запуштена и када дођете у школу или двориште где се греју на еколошки неприхватљиве енергенте и фосилна горива ви осетите мирис који није пријатан и све те загађујуће честице, а поред су куће, имамо и вртић. Неопходно је да подижемо квалитет животне средине, нарочито тамо где наши најмлађи проводе пуно времена- истакла је Ирена Вујовић, додајући да су одвојена значајна средства за замену котлова јавним установама и индивидуалним домаћинствима, те да ће нови конкурс бити расписан уколико остане још средстава.

Фото: "Глас Подриња"


Нова котларница на пелет у ОШ ,,Мајур“ у Штитару
Обишли су и издвојено одељење ОШ ,,Мајур“ у Штитару, једну од пет школа на територији града Шапца које су добиле нове котларнице на пелет у протекле три године. Управо захваљујући овом пројекту омогућено је да се за грејање школских просторија користи еколошки прихватљив енергент, што је веома битно за заштиту животне средине, али и за квалитет рада образовних установа. Градоначелник је министарки и Влади изразио захвалност на доброј сарадњи.

-На основу пројеката које смо урадили у претходном периоду заменили смо котлове у Хемијској школи у Шапцу, у школама у Јевремовцу, Штитару, Липолисту и Прњавору, конкурисали за нова четири котла у Дреновцу, Шеварицама, Накучанима и Петловачи. Надам се да ћемо током овог месеца потписати уговор и кренути са набавком. У претходном периоду добили смо од Министарства 20 милиона, Град је уложио пет милиона, набавка за ову годину износи 17, 5 милиона, с тим што Министарство даје 14, а ми три и по милиона. Сарадња државе и Града Шапца је на велику корист грађанима и то нису само ови пројекти, већ и озелењавање града, индивидуална домаћинства, склањање дивљих депонија. Највећи пројекат је потпуна санација „Дударе“, вредан 200 милиона- подсетио је Пајић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa