Инфо

14. март 2024.14. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ОДРЖАНА ТРЕЋА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Усвојени планови пословања јавних предузећа

„Наши суграђани ће од 1. марта плаћати скупље како цену воде тако и одношење комуналног отпада. Ова јавна предузећа нису подизала цену десет, односно једанаест година, а енергентни и трошкови рада су расли“ рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. „Нас који присуствујемо седницима напада и власт и опозиција која им не присуствује“ изјавио је др Александар Павловић, одборник Новог ДСС
На трећој седници Скупштине града Шапца, одржаној прошлог четвртка, усвојени су извештаји о усклађености планираних и реализованих активности из програма пословања јавних предузећа за прошлу годину, као и планови пословања за ову годину. Седница је протекла у конструктивној расправи између владајуће већине и дела опозиције који учествује у заседањима.

Фото: "Глас Подриња"


-Разговарали смо о многим битним темамам за грађане Шапца. Видели смо из извештаја о раду јавних предузећа за прошлу годину да има ствари које ћемо поправљати у овој, пре свега мислимо на финансијски део за нека јавна предузећа која су исказала губитак и због тога ће наши суграђани од 1. марта плаћати скупље како цену воде тако и одношење комуналног отпада. Ова јавна предузећа нису подизала цену десет, односно једанаест година, а енергентни и трошкови рада су расли. Некон поскупљења ова предузећа ће моћи нормално да послују. Верујем да ће наши суграђани разумети да не желимо да правимо профит, него да пружимо квалитетну услугу, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Програме пословања за 2024. годину оценио је као амбициозне и истакао да ће јавна предузећа радити у интересу грађана, да ће услуге бити квалитетне, на време и континуиране. Градоначелник је истакао да је посебно поносан што је усвојена стратегија развоја урбаног дела града Шапца.

-Мислим да је стратегија развоја урађена одлично са ЕУ, ЕУпро плус, са УНОПС-ом и да ћемо од те стратегије имати многе бенефите у наредном периоду. То је услов да бисмо могли да повлачимо средства из ЕУ, рекао је градоначелник.

Градоначелник верује да се и остатак позиције враћа у скупштинску салу
Градоначелник Шапца Александар Пајић сматра да ће ускоро и остатак опозиције ући у градски парламент. Као разлог томе наводи велике притиске од појединих представника листе “Шабац против насиља“.
-Небојша Зеленовић трпи велике притиске од Божидара Катића, Срђана Митрашиновића, Веселина Кузмановића, Живојина Вулетића, да се уђе у Скупштину града, јер је ово једино место где може да се прича. Зеленовић сада покушава да направи притисак на међународне организације, да износи различите лажи, што јесу приче да су у Шапцу гласали Митровчани, Ваљевци. Ми још увек вучемо дуговања из периода када су они владали овим градом. Ми нисмо узели ниједан динар кредита, а успешно смо вратили милијарду и триста милиона динара кредита који су нам они оставили. Причали су о мени као о “самозваном градоначелнику“, међутим када смо поново изашли на изборе показали смо да грађани Шапца стоје иза мене као градоначелника и иза Српске напредне странке, рекао је Пајић.



Део опозиције, који чини одборничка група Нови ДСС, и “Удружени побеђујемо“ и активно је учествовао у полемици. Критиковали су одлуке за које су сматрали да нису добре.

-СНС има апсолутну већину и може да доноси одлуке какве хоће, али ипак треба упознати грађане са дешавањима у граду и да овде постоји опозиција. Нажалост, присуствује само нас четворо и жао ми је што не долази и остатак опозиције. То би било боље него да на друштвеним мрежама износе нетачне информације о нама који присуствујемо седницама. Ми ћемо то и даље радити. Нас који присуствујемо седницима напада и власт и опозиција која им не присуствује. Нисмо задовољни што нам одборници владајуће већине упадају у реч и што се износе неистине. Власт неће да призна да је њихов коалициони партнер Западна Србија увек у власти и да је доносио одлуке и са претходном власти, истакао је др Александар Павловић, одборник Новог ДСС.

Фото: "Глас Подриња"


Председник Скупштине града Немања Пајић истакао је задовољство што планови пословања јавних предузећа не подразумевају само пружање редовних услуга него су и развојни.

-Планирано је даље ширење водоводне мреже, изградња нових гаража, то су ствари које су потребе нашим суграђанима. Добро је да овде можемо да чујемо те планове и да укрстимо мишљења са опозицијом. Наша Скупштина иде у корак са светом и Европом, доносе се важна стратешка документа која радимо заједно са ЕУ и такав документ је донети и сада. Шабац је међу 12 локалних самоуправа које имају стратешки документ који ће нам омогућити да аплицирамо на различите програме ЕУ и обезбедимо додатна средства за крупне инфраструктурне радове, рекао је Немања Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


Активно учешће у дискусији узели су и одборници Социјалистичке партије Србије. Подржали су планове пословања јавних предузећа за које сматрају да су добри, али и остале одлуке.

-Имали смо конструктивну дискусију у којој су учествовале све партије које су присуствовале седници. СПС је подржа извештаје о пословању ЈП, као и планове пословања. Сматрамо да су они добро и детаљно испланирани и реални, рекао је др вет. мед. Никола Милутиновић.

На сецници је усвојена и стратегија развоја урбаног подручја града Шапца. Такође је донето и више одлука о изменама у школским одборима у шабачким средњим школама.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa