Инфо

14. март 2024.14. мар 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Током посете Шапцу

Министарка Ирена Вујовић обишла радове на санацији „Дударе“

Министарка је најавила проширење и реконструкцију Регионалног центра „Срем- Мачва“
Током посете Шапцу у уторак, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић са градоначелником Шапца др Александром Пајићем обишла је радове на санацији депоније „Дудара“.

Вујовић: Важно је да затворимо несанитарне депоније
-Пријатно сам изненађена како изгледа у односу на пре неколико месеци када смо обилазили депонију, ближимо се крају радова који ће бити окончани крајем марта- почетком априла. Важно је да несанитарне депоније, не само у Шапцу, већ и у Богатићу, Руми, Сремској Митровици и Шиду, затворимо и ускоро креће проширење и реконструкција Регионалног центра „Срем- Мачва“. Томе смо изузетно посвећени када је у питању управљање чврстим отпадом, да затворимо пре свега несанитарне депоније које нарушавају квалитет животне средине и живота грађана. Ова локација је људима представљала проблем више од 20 година.

Фото: "Глас Подриња"


У тренутку када је затворена, 2014. године, отпад се односио на Регионални центар „Срем- Мачва“, али је било неопходно додатно санирање ове локације. Интензивно крећемо са радовима на проширењу Регионалног центра и то је један од шест центара на којима ћемо радити у наредном периоду. По европским и нашим стандардима свако затварање подразумева да немамо ту локацију као потенцијално жариште, да можемо заједно да се ухватимо у коштац са управљањем чврстим отпадом. Поред планских докумената, без капиталних зелених пројеката нема решења проблема. Молим грађане да заједно сачувамо ову локацију која ће бити права зелена оаза. Ово је такође веома важна мера за побољшање квалитета ваздуха, као и рад на пошумљавању и озелењавању- подвукла је Ирена Вујовић.

Пајић: Окончање пројекта четири месеца пре рока
Како је истакао Пајић, средства Владе Републике Србије иду у правом смеру, а пројекти за које је град конкурисао се реализују предвиђеном динамиком.

Фото: "Глас Подриња"


-Овај пројекат ћемо завршити четири месеца пре рока. Ово је била „рак рана“ свих Шапчана, велика несанирана депонија, нехигијенска, 100 метара од реке и 100 метара од Бенске баре. Уложили смо значајна средства, више од 200 милиона. Захвалан сам министарству што је имало слуха да је ово заиста приоритет грађана. Захваљујући извођачу „Југокоп Подриње“ све је урађено по свим европским стандардима. Метар материјала је стављен преко са свим заштитним фолијама и оним што је предвиђено. Имамо потпуно санирану депонију по свим европским стандардима. Идеја је да министарство у наредном периоду помогне да ставимо све садржаје о којима смо причали и да озеленимо све ово, да имамо бициклистичку, атлетску, пешачку стазу, много игралишта, теретане на отвореном, зелену оазу града за све генерације Шапчана- нагласио је Пајић.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa