Инфо

14. март 2024.14. мар 2024.
Постројење за пречишћавање отпадних вода ради у пуном капацитету
Саопштење ЈКП “Водовод Шабац”

Постројење за пречишћавање отпадних вода ради у пуном капацитету

ЈКП “Водовод Шабац” упутило је саопштење медијима у ком се наводи да постројење за пречишћавање отпадних вода у Шапцу ради у пуном капацитету. Као повод за издавање саопштења наведе се инфорамације које су се појавиле у јавности.

Саопштење преносимо у целости:

Централно постројење за пречишћавање отпадних вода (ЦППОВ) у Шапцу ради у пуном капацитету. Очигледно су у јавност стигле некакве полу-информације о раду ЦППОВ. Претпостављамо да су тренутни радови на ремонту аутоматских решетки на црпној станици Главна пласирани као информација да ЦППОВ не функционише.

Симптоматично је да се овакве информације појаве скоро сваки пут када се на ЦППОВ појави и најмањи квар. Неко, већ дуже време, крајње тенденциозно, користи сваку прилику да сензационалистички прикаже да Водовод Шабац не води бригу о ЦППОВ. То показује да, уствари, не постоји права заинтересованост за рад ЦППОВ, већ је очигледно по среди чист политички интерес.

Шабац је један од ретких градова у којем ради постројење за пречишћавање отпадних вода. Постројења за пречишћавање отпадних вода су новине у пословањима Водовода у Србији. Највећи изазови се огледју у доступности веома специфичних услуга и опреме на тржишту потребних за одржавање ЦППОВ, јер јако је мали број фирми у Србији које могу да одговоре захтевима у делатности пречишћавања отпадних вода. Очигледно неко очајнички тражи и најмањи разлог да злоупотреби ту чињеницу. На овакав начин покушавају се омаловажити сви напори запослених у Водоводу Шабац да се у тешким условима очува рад ЦППОВ.

Периодично и постепено испуштање отпадне воде у реку Саву код Новог моста, на локацији старог испуста, почело је у децембру месецу прошле године због квара на аутоматској грубој решетци у црпној станици Главна преко које се отпадне воде препумпавају на ЦППОВ. Аутоматска груба решетка купљена је и уграђена 2018. године уместо ручне грубе решетке и за њену уградњу нису постојали адекватни технички услови, нарочито код уградње транспортера, што врло често доводило до кварова. Последњи квар који се десио захтевао је озбиљније поправке. Расписана је јанвна набавка за набавку делова и уградњу. Обзиром да се делови набављају из Италије испорука траје до шест недеља од дана поруџбине. Опрема је стигла крајем фебруара и уграђена је. Потпуно пуштање у рад решетке се очекује почетком наредне седмице. Пре пуштања потребно је чишћење црпне станице, због велике количине муља коју се у међувремену таложио, да не би дошло до заглављивања решетке.

Треба напоменути да су стари испуст и устава предвиђени пројектном документацијом као хаватријски испуст у случају квара на црпној станици и он се користе увек када су проблеми на црпној станици Главна, када су у квару пумпе, опрема, када нема струје или када је агрегат неисправан, и то је чињено од самог пуштања постројења у рад, поготово за време великих киша при ниском водостају реке Саве.

Током високог водостаја реке Саве вода из црпне станице Главна се пребацује преко кишних пумпи директно у реку Саву, јер постројење не може да прими ту количину воде, наводи се у саопштењу ЈКП “Водовод Шабац”.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa