9. novembar 2023.9. nov 2023.
Lažne vesti i širenje panike
MUP DEMANTOVAO NAVODE O OTIMANjU DECE I CRNOM KOMVIJU

Lažne vesti i širenje panike

Povodom navoda koji su danima deljeni društvenim mrežama da gradovima i opštinama Srbije kruži kombi koji “krade decu“ oglasilo se Ministarstvo unutrašnjih poslova. Iz MUP-a su saopštili da ove priče nisu istinite i zamolili da se ne širi panika.

-Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, s obzirom na jučerašnje navode na društvenim mrežama da nepoznata lica koristeći crni kombi pokušavaju da otmu decu nudeći im bombone, ukazuju nakon izvršenih provera da su ovi navodi netačni. Molimo građane da na društvenim mrežama ne šire neproverene informacije jer to izaziva paniku i uzmemirenost mnogih roditelja, već da ako imaju bilo kakvu informaciju o nekom krivičnom delu da se jave u najbližu policijsku stanicu ili pozovu na 192, stoji u saopštenju.

Dodali se da, nakon što je policiji u Mirijevu jedanaestogodišnji dečak u pratnji roditelja prijavio „da su ga napali ljudi iz crnog kombija“, policijski službenici su posle razgovora utvrdili da je maloletnik sve izmislio kako ne bi otišao na kontrolnu vežbu, što je i priznao. Takođe, ideju da tako nešto izmisli dobio je nakon što je video lažne vesti o crnom kombiju na društvenim mrežama.

-Ističemo i da iznošenje i prenošenje lažnih vesti ili tvrdnji koje izazivaju paniku ili narušavaju javni red i mir predstavlja krivično delo izazivanje panike i nereda, navodi se u saoštenju.
Slične optužbe, o pokušaju otmice devojčice u jednom selu u Mačvi delili su i mnogi Šapčani. Nisu postojale nikave indicije da se prijavljeni događaj zaista desio.
M.M.

Najnoviji broj

22. februar 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa