23. novembar 2023.23. nov 2023.
Žele novu pobedu (foto: RK Metaloplastika Eliksir)

Žele novu pobedu (foto: RK Metaloplastika Eliksir)

RUKOMET: EHF KUP

Finski izazov

Finci nisu poznat evropski klub, nemaju internacionalaca, ali su u domaćem šampionatu najbolji, već sada blizu titule. Sinoć derbi protiv Dinama
Kada je žreb odredio BK 46 za rivala Metaloplastike Eliskir na prvi pogled je kao najteži delovao dalek put, međutim onda se ispostavilo da ekipa s juga finske ima izuzetnu sezonu. Na startu su pretrpeli poraz, a onda su započeli seriju pobeda koja ne prestaje, te su, kao vrhunac, u prethodnom kolu „razbili“ šampiona i najvećeg rivbala Rihilahti Koks sa čak deset golova razlike na gostujućem terenu. U ovom trenutnu su bez premca u Finskoj.

Ub - MP Eliksir 29:34 (14:17)
SH Ub. Gledalaca: 450. Sudije: Bakmaz i Radaković (oba NS). Sedmerci: Ub 4(4); MP 4(2). Isključenja: Ub 8, MP 6 minuta.
MP Eliksir: Pavković, Dodić 8(1), Alilović 3, Marković, F. Milovanović 3, I. Milovanović, Gavašelišvili 3(1), Arsić (9 odbrana), Damnjanović, Pavlović 2, Brajović 6, Jovanović 5, Papović, Petrović 2, Simić, Dakić 2.


Metaloplastika Eliksir takođe je u usponu fomre, kao i rival na domaćoj sceni je pretrpela jedan poraz. U poslednja dva kola je savladala u derbiju Partizan, dok je u prethodnom lako izašla na kraj sa motivisanim Ubom, te učvršćena na poziciji dva. Na toj pozicije je sinoć dočekala u derbiju Dinamo iz Pančeva.

Oba takmaca na evro sceni su bez borbe stigle među 32 najbolja tima EHF kupa, trećeg evropskog takmičenja. Šapčani nisu igrali dvomeč protiv isključenog Anortozisa, Finci protiv ekipe iz Izraela koja je odustala. Oba tima imaju sastave zasnovane na domaćim igračima, uz po jednog internacionalca, dok ih predvode dva igrača koja su ponikla u timovima čiji su treneri iako je Vladan Matić mnogo poznatije ime od Andresa Runberga.

Opasni Finci (foto: vastranyland.fi/Lina Enlund)


-Vrlo nezgodna ekipa, igra uz mnogo samopouzdanja i dugo su na okupu, odlično su uigrani. Nimalo lak rival, dolazi iz Skandinavije gde je rukomet vrlo razvijen ali se naši ciljevi ne menjaju, želimo u osminu finala i meč u Šapcu je važan kako bi stvorili prednost pred revanš – rekao je pomoćni trener David Rašić.

Metaloplastika i BK 46 su neuporedivi što se tiče tradicije. Finci su redovni u Evropi, ali je najveći domet osmina finala. Prethodne sezone su eliminisani u ovoj fazi od kasnijeg finaliste. Ovaj dvomeč će biti dobar i pokazatelj snage Super lige u odnosu na Ligu Finske.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa