23. novembar 2023.23. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

POLjOPRIVREDNI KARAVAN POSETIO ŠABAC

Zemlju smo nasledili od potomaka

Poljoprivredni karavan „NajDomaćin 2023“ protekle subote je, nakon Topole stigao i u Šabac. Snažan vetar nije sprečio poljoprivrednike našeg kraja da gostima predstave najbolje i najukusnije proizvode sa svojih gazdinstava
NajDomaćin 2023. manifestacija je koja se prvi put održava u Srbiji. S obzirom da je takmičarskog karaktera, biće dodeljene nagrade za najbolje poljoprivrednike u kategorijama: ratarstvo, stočarstvo, pčelarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja.

Do 15. novembra kada je zaključeno prijavljivanje za „NajDomaćina 2023“ stiglo je više od 450 prijava.
Manifestaciji u Šapcu prisustvovali su predstavnici Instituta, stručni saradnici, profesori Poljoprivrednih fakulteta, kao i veliki i mali proizvođači.

Prisutnima se obratila Jelena Tanasković, ministarska poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zahvalila je gradu šapcu na organizaciji i svima koji su došli da podrže ovu manifestaciju.

Foto: "Glas Podrinja"


- Želim da imate veru da ćete uvek imati podršu od Republike Srbije. Gledajte u semafor i brojke. Ako vam je neko dao 115 milijardi dinara u ovoj i 119 u sledećoj godini, to dovoljno govori. Da je lako nije, da je poljoprivreda jednostavno zanimanje nije. Znam da gledate u nebo i da zavisite od klimatskih promena, ali država je tu da vam pruži zaštitu. Sve se da rešiti kada o tome pričamo, rekla je Tanasković.

NAGRADE
Nagradni fond iznosi 7 miliona dinara. Učesnike očekuje jedanaest nagrada. Glavna nagrada NajDomaćin iznosi 2 miliona dinara, a ostalih deset po 500 hiljada dinara.


Vesna Kudić, direktorka Regionalne privredne komore Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga istakla je da “Srbija ima veliki potencijal u proizvodnji domaćih proizvoda zahvaljujući plodnoj zemlji, velikom potencijalu voda, autohtonih sorti i stručnjacima koji su svojim znanjem unapredili sve grane naše privrede”.

- Izbor za NAJdomaćina 2023 prepoznale su i velike kompanije i dale svoj doprinos u promociji i nagrađivanju seoskih gazdinstava u Srbiji. Grad Šabac je jedan od gradova koji je pokazao veliko intesovanje i uzeo učešće u današnjoj manifestaciji, što govori o velikom potencijalu naše Mačve, rekla je Kudić i dodala da će u završnici Poljoprivrednog karavana biti dodeljen i Žig Privredne komore, koji će poneti najbolji poljoprivredni proizvođači.

Foto: "Glas Podrinja"


Posetioci su bili u prilici da probaju brojne proizvode lokalnih proizvođača, da razmene iskustva i da čuju reči stručnjaka.

- Poljoprivredna proizvodnja je komleksna, posebno u vremenima klimatskih promena, ciklona, superćelijskih oluja, mnogih patogena, kako u biljnoj, tako i u stočarskoj proizvodnji. Pozivamo vas da nam se pridružite, da u otvorenom razgovoru i mi mnoge stvari naučimo od vas. Kritirijumi konkursa jasno govore o putu kojim savremena poljoprivredna proizvodnja treba da ide. Akcenat je na porodičnom domaćinstvu, modernim tehnologijama, zaštiti životne sredine, kao i na razvoju lokalne zajednice. Svi mi trebamo da imamo na umu da nismo zemlju dobili od naših predaka, nego smo je nasledili od naših potomaka. U svim aktivnostima treba da stvorimo ambijent za generacije koje dolaze, naglasio je dr Nikola Delić iz Instituta za stočarstvo u Beogradu.

Foto: "Glas Podrinja"


Prema rečima narodnog poslanika Živana Bajića, Šabac ima više od 11.800 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

- Za ovu manifestaciju prijavljeno je najviše ljudi iz našeg kraja. Grad Šabac prepoznaje potencijale i značaj poljoprivrede. Zbog toga se svake godine iz budžeta grada Šapca izdvajaju značajna sredstva za podršku poljoprivrednicima. Na taj način pokušavamo da mlade zadržimo na selu. Poljoprivreda je budućnost, istakao je Bajić.

„Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika - Šabac“ je zauzela posebno mesto na ovom karavanu i sve oduševila brojnim aktivnostima učenika i proizvodima koje učenici realizuju u okviru školske prakse na različitim smerovima.

Foto: "Glas Podrinja"


- Došli smo da podržimo ovu manifestaciju s obzirom da školujemo buduće NajDomaćine u Srbiji i da pokažemo šta naši učeniici mogu da proizvedu i prezentuju kao svoju buduću proizvodnju, rekla je Dragana Geratović, pomoćnica direktora.


Veliko finale održaće se početkom decembra tekuće godine. Do tada Poljoprivredni karavan putovaće po gradovima Srbije gde će se predstaviti najistaknutiji poljoprivrednici.

Projekat je podržalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa