Info

23. novembar 2023.23. nov 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Vinaverov svet 2023. u Šapcu

Vinaver, brilijantni um slobodnog duha

„Vođeni željom da u nezaborav smestimo ovog izuzetnog čoveka, koji je svojim istinskim rodoljubljem, raskošnim idejama, slobodnim duhom, posvećenošću i nepristajanjem, stvorio delo koje je nadvisilo sve okvire koji su mu neprestano nametani kroz Manifestaciju Vinaverov svet 2023. čuvamo ime i stvaralaštvo Stanislava Vinaver“, istakla je Aleksandra Pavlović, direktor fondacije “Stanislav Vinaver”
U susret VINAVEROVOM SVETU 2023. krenuli smo sa Nenadom Guglom, profesorom srpskog jezika i književnosti, piscem, čovekom koji je ponirući u srž svoga sopstva uspeo da razotkrije čaroliju i jednostavnost igre koja se zove život.

U petak, 17. novembra, u dvorani “ Vinaver” održano je predavanje mlade Šapčanke, msr Fate Eganović, doktorantkinje na odseku za književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Foto: Glas Podrinja


Fata Eganović aktivno učestvuje na filološkim naučnim skupovima, redovni je član Matice srpske. Bavi se književnom kritikom , esejistikom, prevođenjem, istraživačkim radom...

Prigodno slovo o pesniku kazivali su Minja Vujović, Lena Vujović i Nikola Đukić.

Promocija kolektivne monografije “ Stanislav Vinaver i muzika” , čiji je suizdavač Fondacija “ Stanislav Vinaver”, održana je u okviru manifestacije VINAVEROV SVET 2023. u Muzičkoj školi “ Mihailo Vukdragović” . Knjigu su predstavile: dr Mirjana Nikolić, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, dr Ana Stefanović i dr Dragana Stojanović-Novičić, redovni profesori Katedra za muzikologiju.

Foto: Glas Podrinja


Monografija predstavlja skup radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa koji je realizovan u saradnji sa Filološkim fakultetom u Beogradu i Fakultetom muzičke umetnosti u Beogradu.

-Vođeni željom da u nezaborav smestimo ovog izuzetnog čoveka, koji je svojim istinskim rodoljubljem, raskošnim idejama, slobodnim duhom, posvećenošću i nepristajanjem, stvorio delo koje je nadvisilo sve okvire koji su mu neprestano nametani kroz Manifestaciju Vinaverov svet 2023. čuvamo ime i stvaralaštvo Stanislava Vinavera – istakla je Aleksandra Pavlović, direktor fondacije “Stanislav Vinaver”.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa