14. decembar 2023.14. dec 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Međunarodno putničko pristanište u Šapcu

Povezivanje Srbije rečnim saobraćajem

Nakon Beograda, Sremske Mitrovice otvoreno i međunarodno putničko pristanište u Šapcu. Investicija vredna 60 miliona dinara. Značajno za rečni saobraćaj, povezivanje gradova, razvoj turizma i ekonomije
Šabac je dobio međunarodno putničko pristanište na reci Savi, na mestu gde su se krajem XIX veka iskrcavali parobrodi. Kako je istakao ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić od naredne godine Šabac će rečnim putem biti povezan sa Sremskom Mitrovicom, te da je ova investicija značajna za grad, ali i Srbiju.

-Želimo da povežemo što više naših gradova sa brzim saobraćajnicama, ali ne samo sa njima, već i rečnim putevima. Veoma malo koristimo potencijale svojih rekla i obala, što nameravamo da ispravimo u narednom periodu. Poslednjih godinu aktivno radimo na korišćnju naših reka, njihovih mogućnosti kako bismo pospešili ekonomiju, saobraćaj i turizam. Međunarodno putničko pristanište u Šapcu je treće.174 na Savi, posle Beograda i Sremske Mitrovice. Tokom ove godine, do ovog trenutka imali smo 174.000 putnika turista koji su preko reka došli u Srbiju. Verujem da nije daleko dan kada ćemo godišnje imati 400.000 i 500.000 turista godišnje. Deo njih ostajaće u Šapcu. To omogćava da bolje upoznaju našu zemlju, i naravno ostave deo novca – rekao je ministar Vesić.

Zaplovimo Srbijom
Predsednik Privremenog organa grada Šapca dr Aleksandar Pajić navodi da se izgradnjom pristaništa Šabac našao se na mapi „Zaplovi Srbijom“.

-Šabac je konačno izašao na reku i ulazi u A klasu nautike Srbije i već se nalazi na mapi ,,Zaplovi Srbijom”. Međunarodno putničko pristanište služiće za pristajanje putničkih brodova u domaćem i međunarodnom saobraćaju. Organizovanjem turističkih tura i uspostavljanjem rečnih linija i povezivanjem Šapca sa Sremskom Mitrovicom i Beogradom unapredićemo razvoj turizma, ugostiteljstva privrede i drugih delatnosti. Vlada je u potpunosti finansirala ovaj projekat. Za nas je velika čast, što je Šabac pored auto-puta Ruma-Šabac u ovoj godini dobio i pristanište. Šabac ima šta da ponudi svojim gostima. Zajedno sa svojom državom nastavićemo da radimo na promovisanju turističkih potencijala i da razvijamo grad Šabac – naveo je predsednik privremenog organa Grada Šapca dr Aleksandar Pajić.

Foto: Glas Podrinja


Ulaganje u rečni saobraćaj
Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović naveo je da je međunarodno putničko pristanište u Šapcu deseto otvoreno u našoj zemlji i dodao da je Srbija po broju putničkih pristaništa druga u jugoistočnoj Evropi.

-Ponosan na to što su pristanište projektovale i izgradile srpske firme. Projekat je finansiran je iz sopstvenih sredstava, što dokazuje da naša zemlja ni za čim ne zaostaje od Evropske unije, a u nekim stvarima smo čak i bolji. Srbija ima izuzetne nautičke potencijale, dve međunarodne reke i više od 1.000 kilometara međunarodnih puteva. Vlada Srbije, prepoznajući značaj te vrste turizma i saobraćaja, uložila je oko 4,5 milona evra u kruzing. Zajedno sa marinom u Golupcu i Velikom Gradištu, visina investicija iznosi oko 10 miliona evra– dodao je Perović i napomenuo da Šabac predstavlja značajnu tačku na projektu “Zaplovi Srbijom”.

-Ovaj objekat za grad znači dolazak stranih turista kruzerima, a za građane mogućnost da se razvija linijski saobraćaj između Sremske Mitrovice i Šapca- zaključio direktor Agencije za upravljanje lukama.

U pristanište na Savi koje su gradile domaće firme, uz pomoć ministarstva i Agencije za upravljanje lukama, uloženo je 60 miliona dinara.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa