14. decembar 2023.14. dec 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Volonteri najveća snaga Crvenog krsta

Vreme i energija za opšte dobro

Rad Crvenog krsta oslonjen na mnoge volontere. U bazi oko 800 volontera, stalni zahtevi za priključenjem. Delovanje koje u sebi nosi srž humanosti
Volonteri su oslonac Crvenog krsta, oni su neko ko ulaže vreme, energiju, želju za opšte dobro i to je jedina, nematerijalna, a za njih najvrednija naknada koju imaju. Među volonterima nema hijerarhije i ne postoji manji i veći doprinos, svaki je važan i svaki je deo bez koga se ne može.

-Najveći motiv za priključenje Crvenom krstu bio je moj deda, dobrovoljni davalac krvi. Nisam u mogućnosti da nastavim s tom tradicijom, ali sam odlučila da pomognem na ovaj način. Volonterski rad daje dodatnu energiju i vidim sebe i u budućnosti u ovakvom radu - pojasnila je lične razloge za volonterizam Valentina Paležević, volonterka CK iz Prova.

U svetu je registrovano više od 17 miliona volontera. Šabački Crveni krst ima bazu od 800 volontera, od kojih su 280 aktivni, dok su ostali spremni da pomognu kada okolnosti to zahtevaju. U vreme poplava 2014. 24 časa je bilo dostupno više od 1.000 volontera.

- Ne postoje dovoljno velike reči zahvalnosti svima koji u svom blagostanju misle na one koji ga nemaju. Ovaj trud je vredan velikog poštovanja i čast nam je što sarađujemo sa ovakvim ljudima - istakao je dr Miroslav Popović, predsednik CK Šabac.

Foto: "Glas Podrinja"


Svi oni koji žele da postanu volonteri, vrata Crvenog krsta su širom otvorena i dobrodošli su u svakom trenutku. Najveći deo volontera to ostaje dokle god je u mogućnosti što govori koliko to zvanje donosi i lično ispunjenje.

-Osim akcija za prikupljanja jedinica krvi, organizujemo brojna predavanja u školama, pružamo pomoć i edukaciju u borbi protiv trgovine ljudima, aktivni smo i u oblast traženja nestalih, podelićemo pakete najugroženijim porodicama. Vrata su zainteresovanim otvorena svakog radnog dana od 07 do 15 časova – naglašava sekretar CK Šabac Slavko Radovanović.

Tradicionalna priznanja na Svetski dan volontera spremljena su za 11 osoba. Prethodne godine su zahvalnice uglavnom pripale mladim volonterima, a ove su simbolična priznanja namenjena starijim volonterima. Osam dobitnika je primilo zahvalnice na svečanosti u prostorijama Crvenog krsta, troje je bilo sprečeno i svoje zahvalnice će dobiti naknadno.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa