4. januar 2024.4. jan 2024.
Finalisti Čelendž kupa 2014 (foto: Balkan handball)

Finalisti Čelendž kupa 2014 (foto: Balkan handball)

RUKOMET: METALOPLASTIKA PROTIV SKANDINAVACA

Kada Skandinavija poplavi

Do sada 13 mečeva. Pozitivan odnos Metaloplastike. Prvi evropski meč u Šapcu protiv Skandinavaca. Uvek peripetije protiv Šveđana. Islanđani u lepom sećanju. Put uvek dalek i finansijski zahtevan
Sever donosi nezgodne rivale, što je problem za trenere, pakao za budžet kluba, no kroz celokupnu evropsku istoriju Skandinavija i Metaloplastika imaju posebnu privlačnu silu koja ih kroz žreb povezuje u svakom evropskom takmičenju. Desetog i sedamnaestog dana februara Metaloplastika će igrati protiv islandskog Valura u osmini finala EHF kupa, što će biti 14. i 15. duel plavih i Skandinavaca u evropskoj istoriji Metaloplastike.

Prijateljstvo
Prvi meč protiv Rapa započeo je fanfarama i nastupom članica KUD Abrašević, baš u čast evropskog debija. Uz revanš timovi su odigrali još jedan, revijalni meč uz zajedničke aktinosti igrača i rukovodstva tokom boravka u Norveškoj. Danas Rap nema seniorsku ekipu, već samo mlađe kategorije.


Prvi duel Metaloplastike na evro sceni i prvi evropski zvanični meč u Šapcu u bilo kojem sportu odigrali su ovdašnji klub i predstavnik Norveške. Šestog decembra 1980. godine u okviru osmine finala Kupa pobednika kupova, u dvorani Zorka, Metaloplastika, dočekala je Rap Trondhajm. Bili su ubedljivi plavi, pobedili su 34:19 (18:6). Prvi gol su postigli Norvežani, tačnije Kristijan Aritcen i to je bilo jedino vođstvo za njih. Značajno veći kvalitet Metaloplastika je demonstrirala i u revnašu gde je slavila 29:20 (13:4). Metaloplastiku je predvodio trener Vasilije Savić, a igrali su: Karanović, Mijatović, Vuković, Memić, Simonović, Jevremović, Milošević, Vujović, Isaković, Rašić, Novaković i Bašić. Nakon Trondhajma Metaloplastika je eliminisala Elektoromos Budimpeštu, da bi njih u polufinalu, za jedan gol, savladao Empor Roštok (ondašnja Istočna Nemačka). U tom trenutku norveški rukomet je dalek od vrha i daleko od nastupa na najvećim takmičenjima.

J. Mrkonja protiv HF


Novi duel protiv Skandinavaca dogodio se četiri i po godine kasnije, u polufinalu Kupa Evropskih šampiona. Još jednom je Metaloplastika bila ubedljiva, a na drugoj strani je bio šampion Islanda HF Hafnafjordur. Bilo 32:17 za plave u martu ‘85, a dve sedmice kasnije 30:21. Islanđani su bili pretposlednja prepreka na putu ka prvoj evropskoj tituli. Pavlović i Živković su predvodili tim: Lukić, Portner, Vuković, Ignjatović, Tanasić, Milošević, Mrkonja, Vujović, Isaković, Cvetković, Kuzmanovski, Spasojević, Bašić. Ovo je period uspona rukometa na Islandu. Godinu ranije su igrali nerešeno na OI ‘84 protv Jugoslavije, bili šesti, kao i godinu kasnije na Svetskom prvenstvu.

Šveđani posebni
Šveđani su tri puta bili na suprotnoj strani u žrebu. Najpre su krajem 1983. kuglice spojile u osmini finala KEŠ Šabac i Haim Geteborg. Dvomeč nije odigran, jer su Šveđani zbog finansijskih problema odustali od takmičenja. Savehof je bio rival u finalu Čelendž kupa. Umesto dva meča odigran je samo jedan, jer je prvi, zakazan u Šapcu otkazan zbog opasnosti od poplava tog maja 2014. godine. Alingsas je Metaloplastika dočekala kao domaćin u Sremskoj Mitrovici 2020. godine.


Do novih utakmica čekalo se punih 25 godina, do septembra 2010. godine. Na startu Kupa EHF Metaloplastika nije imala poteškoća protiv Neistina sa Farskih Ostrva. Obe utakmice su odigrane u Šapcu, u sali Gimnazije. Pobedili su plavi 37:25 (21:11) i 34:30 (16:13). Trener je bio Slavko Novaković, a u plavom dresu su igrali: Kamberović, Milošević, M. Živanović, Dragaš, Marjanović, D. Živanović, Medurić, Marković, Protić, Rajičić, M. Mitrović i L. Mitrović. U nastavku takmičenja Šapčani su eliminisali Fivers iz Austrije, a potom su poraženi od La Riohe, predstavnika Španije.

Rival iz Finske - BK 46 (foto: RK Metaloplastika)


Prvi poraz od Skandinavaca Metaloplastika je doživela u prvom meču četvrtfinala Čelendž kupa 2014. godine. Finski Koks Rihilahti je slavio 23:17 (12:11). U revnašu je minus nadoknađen i ekipa se plasirala u polufinale pobedom 26:19 (11:8). Izboreno je i finale gde je ipak trofej osvojio Savehof iz Švedske uz nepredviđenu prednost domaćeg terena 37:26 (18:14). Igrali su: Dragaš, Kanakaraš, Obradović, Grujičić, Marjanović, Medurić, Marković, Milosavljević, Aleksić, Stevanović, Holpert, Palević, Vladisavljević, Arsić, Mitrović, Prodanović. Trener Novaković.

Duel protiv Alinsasa (foto: RK Metaloplastika)


Poslednji dueli protiv Skandinavaca, pre finskog BK 46 ove sezone, odigrani su u prvom kolu Kupa EHF 2021. Protivnik Alingsas Švedska. Šveđani su na svom terenu pobedili 29:23 (14:11), a duplu pobedu su osigurali u revanšu trijumfom 34:30 (16:14). Miodrag Kažić bio je trener, a igrali su: Arsić, Pavković, Dodić, Jevtić, Ćosić, Milenković, Srdanović, N. Milovanović, F. Milovanović, Mirković, Antonijević, Todorović, Aidi, Mešter, Ivanić, Cvijanović, Brajović. U zbiru, u 13 utakmica osam pobeda Šapčana, četiri poraza i jedna remi.
D. B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa