4. januar 2024.4. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ŠAPČANKA IZRAĐUJE UNIKATNE IGRAČKE

Jasmina heklicom stvara čuda

Kada sam odlučila da pravim igračke, prvo sam gledala snimke na Jutjubu, kupovala šeme, sada mi ništa od toga više nije potrebno. Nikada ne mogu da uradim dve iste igračke, čak i kada radim po istoj šemi, navodi Jasmina Perić
Dok sneško i dinosaurus sa kreveta gledaju orhideje na prozoru, pored njih spava mačka, a sa radijatora im se smeši Deda Mraz. Nije u pitanju crtani film, nego vredne ruke Jasmine Perić koja heklicom i koncem stvara čuda. Isheklala je više od stotinu igračaka, a tek nedavno su je prijatelji ubedili da počne i da ih prodaje, sve do sada je poklanjala. Istom tehnikom pravi i torbice, ramove za slike i različite dekoracije za kuću. Ideja se javila kada je njen brat dobio unuku, a Jasmina odlučila da Angelina treba da ima unikatne i zdrave igračke.

-Ranije sam štrikala i šila, a počela sam da heklam pre šest godina. Kada sam odlučila da pravim igračke, prvo sam gledala snimke na Jutjubu, kupovala šeme, sada mi ništa od toga više nije potrebno. Radim uglavnom uz kafu, opušteno, bez pritiska da završim u nekom roku. Nakon osmočasovnog radnog dana ovo mi je antistres terapija, kaže Jasmina.

Foto: "Glas Podrinja"


Ručni rad joj je predstavljao terapiju i u teškom peridu života kroz koji je prolazila. Vremenom, ideja je bilo sve više i shvatila je da se gotovo sve može isheklati. Ipak, tašne i igrake su nešto gde najviše može da ispolji svoju kreativnost.

-Nisam primetila do sada da su se deca radovala nekom poklonu kao ovim igračkama. Nedavno su neke otišle i u Švajcarsku i tamo su mislili da su plaćene više stotina evra. Ja u cenu uračunam tek materijal i svoj rad. Nikada ne mogu da uradim dve iste igračke, čad i kada radim po istoj šemi, navodi naša sagovornica.

Foto: "Glas Podrinja"


Najkomplikovanija je bila izrada psa, koja je trajala nekoliko meseci. Počela je od pogrešne šeme, parala ga više puta dok nije dobila šta je želela.

-Igračka nije završena dok se meni ne svidi. Dešavalo mi se da radim sve iz početka, ako krajnji rezultat nije bio ono što sam želela. Utkala sam deo duše u svaku žicu. Svaki put jedva čekam da završim da vidim kako će to izgledati. Žao mi je što ručni rad kod nas nije na ceni i volela bih da ovo radi mnogo više nas.

Foto: "Glas Podrinja"


Žali što većinu igrčaka i tašni koje je uradila nije fotografisala.

Nedavno je došla na ideju da ishekla i orhideje, postupak je veoma zahtevan i komplikovan, ali je rezultat fascinantan. Pred Novu godinu heklala je i ukrase za jelku. Trenutno je u procesu izrade lutka beba.

Foto: "Glas Podrinja"


Sve igračke su punjene antialergijskim silikonskim punjenem. Mogu se prati u veš mašini i mnogo su trajnije od plišanih. Ukoliko ih ne ishekla, Jasmina ušiva sigurnosne oči, koje se ne mogu otkinuti, tako da su sigurne i za bebe.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa