4. januar 2024.4. jan 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

EPARHIJA ŠABAČKA OBELEŽILA VEK OD OSNIVANjA ČASOPISA „GLAS CRKVE“

Savremeno ruho služenja Hristu

Na stogodišnjicu prvog broja „Glasa Crkve, Preosvećeni Episkop šabački Jerotej doneo je odluku o ponovnom pokretanju časopisa. Postavljanjem novog uredništva, započet je veliki posao sa željom da časopisu vrati staru slavu. Obnovljeni časopis će, za početak, izlaziti dva puta godišnje. Njegova koncepcija će biti svevremeni odgovor Crkve Hristove na takozvana savremena i moderna iskušenja hrišćanstva
Eparhija šabačka obeležila je vek od osnivanja časopisa „Glas Crkve“.
U sredu, 27. decembra protekle godine, svečano je otvorena izložba u Međuopštinskom istorijskom arhivu pod nazivom „Časopis Glas Crkve“ od 1923. do 2023. godine“ autora Miloša Miškovića i Stevana Dakića.

Kada je, Episkop Mihailo Urošević stupio na dužnost Eparhije šabačko-valjevske 1922. godine, suočio se sa brojnim izazovima kao posledicom austrougarskih zločina u Velikom ratu. Godinu dana kasnije, pokrenuo je časopis „Glas Crkve“, koji se, pored crkvenih pitanja i aktuelnosti, bavio temama poput zdravlja, kao i kulturno-istorijskim temama sa posebnim pijetetom čuvajući od zaborava znamenite ličnosti našeg naroda.

- Proročki je video i osetio da u materijalnoj i duhovnoj obnovi Eparhije, bude prisutna i pisana misija, kao most između Crkve i institucija kulture i prosvete. Prvi desetogodišnji period ovog časopisa svedoči veličanstvenu obnovu Eparhije šabačke. Nažalost, upokojenje Episkopa Mihaila 1933. prekinulo je izlaženje ovog časopisa. Godinu dana nakon toga, ubijen je kralj Aleksandar u Marseju, nastala su smutna vremena u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, ali je Episkop Simeon Stanković ponovo pokrenuo časopis 1940. godine. Međutim, došao je Drugi svetski rat sa novim stradanjima i rušenjima našeg naroda i Crkve. Nakon toga bio je period bogobornog ateizma i tek 1985. godine ponovo izlazi ovaj časopis, ovaj put prožet crkvenim i nacionalnim poletom, istakao je Episkop šabački Jerotej na otvaranju izložbe.

Te godine, pokrenut je „sa ciljem da doprinosi širenju osnovnih jevanđelskih poruka savremenom čoveku“, delovao je na podizanju svesti o ličnom i nacionlanom identitetu. Objavio je radove do tada zapostavljenih velikana srpske i ruske kulture poput Vladike Nikolaja Velimirovića, ave Justina Popovića i Dostojevskog. Obuhvatao je nacionalne, filozofske i aktuelne teme, uvek u domenu Crkve.

- To je trajalo desetak godina. Nažalost, strašna stradanja koja su zadesila naše krajeve dovela su do toga da taj polet splasne, što se odrazilo na izlaženje časopisa. Danas, 100 godina nakon toga, ponovo imamo podsticaj da nastavimo sa idejom vodiljom našeg slavnog Episkopa Mihaila Uroševića, a to je duhovna obnova našeg naroda i izgradnja mostova sa svim instuticijama kulture i prosvete, dodao je Episkop Jerotej.

NAUČNI SKUP
U četvrtak, 28. decembra, nakon Svete Liturgije u Sabornom hramu i obilaska izložbe posvećene časopisu Glas Crkve“, u hotelu Sloboda održan je naučni skup na kom su prisustvovali predstavnici glasila Srpske Crkve i eminentni predavači. Pored domaćina, Episkopa šabačkog Jeroteja, svojim prisustvom posebnu čast ukazali su Episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije i Episkop valjevski g. Isihije.

Episkop šabački Jerotej blagoslovio je skup i u pozdravnoj reči istakao da “nakon sto godina, pronalazimo da su mnoge teme i problemi i danas aktuelni”.

- Aktuelna je i svetootačka vizija rešenja tih problema od strane vladike Mihaila Uroševića, kroz unutrašnji, duhovni preobražaj naroda i društva u Crkvi. Smatram da ovaj jubilej treba da bude podsticaj za ponovo pokretanje, odnosno nastavak izlaženja ovog dragocenog časopisa, ali u novom, savremenom ruhu služenja Hristu putem elektronske reči, zadržavajući dobro oprobani put štampane reči, istakao je Episkop Jerotej.

Prisutnima se obratio i Episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, koji je već četvrt veka neumorni pregalac na polju izdavaštva i crkvene periodike. Kada mu je Srpska Crkva poverila ratom namučenu Dlamaciju, on je pokrenuo Izdavačku kuću (IK) Eparhije dalmatinske i časopis Istina. Danas u zvorničko-tuzlanskoj Eparhiji sa njegovim blagoslovom radi IK Sinaj i časopis Živonosni Istočnik.

„ Mnogi kažu: Šta će nam časopisi? Ja se sa tim apsolutno ne slažem. Meni je jedan čovek koji je čuvao stada u Dalmaciji rekao: „Vladiko, ja vaš časopis Krku pročitam od korica do korica čuvajući ovo stado“. Tada sam shvatio da to što radimo ima smisla. Nikada ne znamo kome će časopis stići u ruke i ko će ga pročitati. Treba izdavati knjige, časopise, treba ih deliti, ali naravno, primereno nivou čitalačke publike, rekao je između ostalog, Episkop Fotije.
Sa istorijatom i budućim sadržajem časopisa „Glas Crkve“ prisutne je upoznao urednik ovog pisanog glasila Branko Radovanović.

- Na stogodišnjicu prvog broja „Glasa Crkve, Preosvećeni Episkop šabački Jerotej doneo je odluku o ponovnom pokretanju časopisa. Postavljanjem novog uredništva, započet je veliki posao sa željom da časopisu vrati staru slavu. Obnovljeni časopis će, za početak, izlaziti dva puta godišnje. Njegova koncepcija će biti svevremeni odgovor Crkve Hristove na takozvana savremena i moderna iskušenja hrišćanstva, istakao je Radovanović.

U radnom delu naučnog skupa, u dve sesije je održano šest predavanja. U prvoj sesiji se govorilo o tri značajne discipline koje su bile zastupljene u „Glasu Crkve“: Sveto Pismo, sistematsko bogoslovlje i istorija, a predavači su bili: đakon dr Vladan Tatalović, vanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu; đakon dr Đorđe N. Petrović, profesor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu; i dr Boris Stojkovski, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. U drugoj sesiji se govorilo o pastirsko-poučnom i pedagoškom značaju časopisa „Glas Crkve“, a izlagači su bili: jerej dr Dragan Karan, docent Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu; dr Saša Marković, redovni profesor Pedagoškog fakulteta u Somboru; i protojerej-stavrofor mr Jovan Milanović, rektor Bogoslovije Svetog Arsenija Sremca u Sremskim Karlovcima.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa