4. januar 2024.4. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Predavanje u Domu zdravlja “Dr Draga Ljočić”

Podrška onkološkim pacijentkinjama u procesu lečenja

Cilj je da šabačka zdravstvena ustanova postane centar za podršku u Mačvanskom upravnom okrugu, kako bi se olakšali svi vidovi dijagnostike, terapijske i druge procedure u vezi sa dva najčešća maligna oboljenja kod žena
Predavanje namenjeno pacijentkinjama koje prolaze kroz proces lečenja raka dojke i grlića materice organizovano je prošle srede u Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac u okviru projekta koji je pokrenuo Ženski centar Milica, a podržalo Ministarstvo zdravlja. Cilj je da šabačka zdravstvena ustanova postane centar za podršku u Mačvanskom upravnom okrugu, kako bi se olakšali svi vidovi dijagnostike, terapijske i druge procedure u vezi sa dva najčešća maligna oboljenja kod žena.

Otvoreni za saradnju
-Mi smo se uključenjem u projekat koji podržava Ministarstvo zdravlja, a pokrenulo ga je Udruženje Ženski centar Milica za podršku ženama obolelim od karcinoma dojke, grlića materice i jajnika, pokazali da smo spremni za svaki vid saradnje kako bismo olakšali put kroz koji prolaze žene obolele od ovih oboljenja. Najpre smo izrazili želju da učestvujemo u ovom projektu u dogovoru sa Institutom za onkologiju i radiologiju Srbije Beograd koji nam je predložio da prevozimo žene koje su na zračnoj terapiji, jer se došlo do zaključka da se mnoge žene ne odazivaju na zračnu terapiju, jer dolaze iz ruralnih područja i da to često bude prepreka, nekad i finansijski razlozi. Mi ćemo biti spremni da naši vozači prevoze do Instituta za onkologiju, kako bismo smanjili i hospitalizacije, a svakako tim ženama boravak u kućnim uslovima uz podršku porodice u tim teškim trenucima je od velike koristi- podvukla je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković.

Dodala je da je ovo samo jedan od primera, te da su otvoreni za svaki vid saradnje i podrške i prenošenje priče i u druge gradove.

-Žene koje su na edukaciji svakako će biti edukatori zdravim ženama ili ženama koje su u riziku za oboljevanje od navedenih oboljenja, da je jako važno da svoja iskustva prenesu na žene koje o ovim oboljenjima ne znaju mnogo, a nisu svesne koliko je veliki procenat i oboljevanja i umiranja i da je jako važna prevencija, a tu pre svega mislim na skrining preglede- naglasila je dr Stanković.

Nacionalni centar za podršku
U okviru Udruženja Ženski centar Milica formiran je Nacionalni centar za podršku sa besplatnim brojem 0800 40 40 40 gde svakog radnog dana od 10 do 14 sati žene iz bilo kog kraja Srbije mogu da pozovu i dobiju podršku tokom lečenja u razgovoru sa edukovanim osobama od strane članova Udruženja medikalnih onkologa Srbije.


Edukacija je važna
Ženski centar Milica je udruženje koje radi na nacionalnom nivou i postoji od 2010. Godine. Kako je objasnila predsednica Udruženja Vesna Bončić, cilj je podrška i edukacija osoba koje prolaze kroz proces lečenja. U okviru predavanja, prim. dr Marijana Milović Kovačević govorila je o lečenju raka dojke i prof. dr Svetlana Popović Petrović je govorila o sekundarnom limfedemu- od otkrića do terapije, kako ga prevenirati itd.

-Pokrenuli smo projekat Nacionalni centar za podršku pacijekinjama sa rakom dojke i grlića materice- centri za podršku i to je razlog zašto smo u Šapcu. Ovaj projekat je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, a partneri su Asocijacija Duga, Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije. S druge strane, govorila sam o tome koliko je važno umrežavanje pacijenata. Ženski centar Milica u svom udruženju ima 16 veoma jakih stručnjaka iz oblasti onkologije koji čine stručno veće našeg udruženja. Umrežavamo šest udruženja koja se bave problematikom raka dojke i grlića materice i istovremeno ih zastupamo. Naša poruka je da nije važno samo preživeti rak da biste mogli pričati o tome. Ako želite da pomažete i da se bavite ovom pričom morate i da se edukujete. Nastavak naše saradnje sa Gradom Šapcom i Institutom je stvaranje centra za podršku koji će biti poput ovog u Beogradu u okviru Doma zdravlja- navela je Bončić.
Realizacija projekta će se nastaviti, o čemu će pacijentkinje biti blagovremeno obaveštene.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa