Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Предавање у Дому здравља “Др Драга Љочић”

Подршка онколошким пацијенткињама у процесу лечења

Циљ је да шабачка здравствена установа постане центар за подршку у Мачванском управном округу, како би се олакшали сви видови дијагностике, терапијске и друге процедуре у вези са два најчешћа малигна обољења код жена
Предавање намењено пацијенткињама које пролазе кроз процес лечења рака дојке и грлића материце организовано је прошле среде у Дому здравља „Др Драга Љочић“ Шабац у оквиру пројекта који је покренуо Женски центар Милица, а подржало Министарство здравља. Циљ је да шабачка здравствена установа постане центар за подршку у Мачванском управном округу, како би се олакшали сви видови дијагностике, терапијске и друге процедуре у вези са два најчешћа малигна обољења код жена.

Отворени за сарадњу
-Ми смо се укључењем у пројекат који подржава Министарство здравља, а покренуло га је Удружење Женски центар Милица за подршку женама оболелим од карцинома дојке, грлића материце и јајника, показали да смо спремни за сваки вид сарадње како бисмо олакшали пут кроз који пролазе жене оболеле од ових обољења. Најпре смо изразили жељу да учествујемо у овом пројекту у договору са Институтом за онкологију и радиологију Србије Београд који нам је предложио да превозимо жене које су на зрачној терапији, јер се дошло до закључка да се многе жене не одазивају на зрачну терапију, јер долазе из руралних подручја и да то често буде препрека, некад и финансијски разлози. Ми ћемо бити спремни да наши возачи превозе до Института за онкологију, како бисмо смањили и хоспитализације, а свакако тим женама боравак у кућним условима уз подршку породице у тим тешким тренуцима је од велике користи- подвукла је директорка Дома здравља „Др Драга Љочић“ др Јасмина Станковић.

Додала је да је ово само један од примера, те да су отворени за сваки вид сарадње и подршке и преношење приче и у друге градове.

-Жене које су на едукацији свакако ће бити едукатори здравим женама или женама које су у ризику за обољевање од наведених обољења, да је јако важно да своја искуства пренесу на жене које о овим обољењима не знају много, а нису свесне колико је велики проценат и обољевања и умирања и да је јако важна превенција, а ту пре свега мислим на скрининг прегледе- нагласила је др Станковић.

Национални центар за подршку
У оквиру Удружења Женски центар Милица формиран је Национални центар за подршку са бесплатним бројем 0800 40 40 40 где сваког радног дана од 10 до 14 сати жене из било ког краја Србије могу да позову и добију подршку током лечења у разговору са едукованим особама од стране чланова Удружења медикалних онколога Србије.


Едукација је важна
Женски центар Милица је удружење које ради на националном нивоу и постоји од 2010. Године. Како је објаснила председница Удружења Весна Бончић, циљ је подршка и едукација особа које пролазе кроз процес лечења. У оквиру предавања, прим. др Маријана Миловић Ковачевић говорила је о лечењу рака дојке и проф. др Светлана Поповић Петровић је говорила о секундарном лимфедему- од открића до терапије, како га превенирати итд.

-Покренули смо пројекат Национални центар за подршку пацијекињама са раком дојке и грлића материце- центри за подршку и то је разлог зашто смо у Шапцу. Овај пројекат је под покровитељством Министарства здравља, а партнери су Асоцијација Дуга, Дом здравља „Др Драга Љочић“, Институт за онкологију и радиологију Србије. С друге стране, говорила сам о томе колико је важно умрежавање пацијената. Женски центар Милица у свом удружењу има 16 веома јаких стручњака из области онкологије који чине стручно веће нашег удружења. Умрежавамо шест удружења која се баве проблематиком рака дојке и грлића материце и истовремено их заступамо. Наша порука је да није важно само преживети рак да бисте могли причати о томе. Ако желите да помажете и да се бавите овом причом морате и да се едукујете. Наставак наше сарадње са Градом Шапцом и Институтом је стварање центра за подршку који ће бити попут овог у Београду у оквиру Дома здравља- навела је Бончић.
Реализација пројекта ће се наставити, о чему ће пацијенткиње бити благовремено обавештене.
Д.Д.

Најновији број

16. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa