Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Финалисти Челенџ купа 2014 (фото: Balkan handball)

Финалисти Челенџ купа 2014 (фото: Balkan handball)

РУКОМЕТ: МЕТАЛОПЛАСТИКА ПРОТИВ СКАНДИНАВАЦА

Када Скандинавија поплави

До сада 13 мечева. Позитиван однос Металопластике. Први европски меч у Шапцу против Скандинаваца. Увек перипетије против Швеђана. Исланђани у лепом сећању. Пут увек далек и финансијски захтеван
Север доноси незгодне ривале, што је проблем за тренере, пакао за буџет клуба, но кроз целокупну европску историју Скандинавија и Металопластика имају посебну привлачну силу која их кроз жреб повезује у сваком европском такмичењу. Десетог и седамнаестог дана фебруара Металопластика ће играти против исландског Валура у осмини финала ЕХФ купа, што ће бити 14. и 15. дуел плавих и Скандинаваца у европској историји Металопластике.

Пријатељство
Први меч против Рапа започео је фанфарама и наступом чланица КУД Абрашевић, баш у част европског дебија. Уз реванш тимови су одиграли још један, ревијални меч уз заједничке актиности играча и руководства током боравка у Норвешкој. Данас Рап нема сениорску екипу, већ само млађе категорије.


Први дуел Металопластике на евро сцени и први европски званични меч у Шапцу у било којем спорту одиграли су овдашњи клуб и представник Норвешке. Шестог децембра 1980. године у оквиру осмине финала Купа победника купова, у дворани Зорка, Металопластика, дочекала је Рап Трондхајм. Били су убедљиви плави, победили су 34:19 (18:6). Први гол су постигли Норвежани, тачније Кристијан Аритцен и то је било једино вођство за њих. Значајно већи квалитет Металопластика је демонстрирала и у ревнашу где је славила 29:20 (13:4). Металопластику је предводио тренер Василије Савић, а играли су: Карановић, Мијатовић, Вуковић, Мемић, Симоновић, Јевремовић, Милошевић, Вујовић, Исаковић, Рашић, Новаковић и Башић. Након Трондхајма Металопластика је елиминисала Електоромос Будимпешту, да би њих у полуфиналу, за један гол, савладао Емпор Рошток (ондашња Источна Немачка). У том тренутку норвешки рукомет је далек од врха и далеко од наступа на највећим такмичењима.

Ј. Мркоња против ХФ


Нови дуел против Скандинаваца догодио се четири и по године касније, у полуфиналу Купа Европских шампиона. Још једном је Металопластика била убедљива, а на другој страни је био шампион Исланда ХФ Хафнафјордур. Било 32:17 за плаве у марту ‘85, а две седмице касније 30:21. Исланђани су били претпоследња препрека на путу ка првој европској титули. Павловић и Живковић су предводили тим: Лукић, Портнер, Вуковић, Игњатовић, Танасић, Милошевић, Мркоња, Вујовић, Исаковић, Цветковић, Кузмановски, Спасојевић, Башић. Ово је период успона рукомета на Исланду. Годину раније су играли нерешено на ОИ ‘84 протв Југославије, били шести, као и годину касније на Светском првенству.

Швеђани посебни
Швеђани су три пута били на супротној страни у жребу. Најпре су крајем 1983. куглице спојиле у осмини финала КЕШ Шабац и Хаим Гетеборг. Двомеч није одигран, јер су Швеђани због финансијских проблема одустали од такмичења. Савехоф је био ривал у финалу Челенџ купа. Уместо два меча одигран је само један, јер је први, заказан у Шапцу отказан због опасности од поплава тог маја 2014. године. Алингсас је Металопластика дочекала као домаћин у Сремској Митровици 2020. године.


До нових утакмица чекало се пуних 25 година, до септембра 2010. године. На старту Купа ЕХФ Металопластика није имала потешкоћа против Неистина са Фарских Острва. Обе утакмице су одигране у Шапцу, у сали Гимназије. Победили су плави 37:25 (21:11) и 34:30 (16:13). Тренер је био Славко Новаковић, а у плавом дресу су играли: Камберовић, Милошевић, М. Живановић, Драгаш, Марјановић, Д. Живановић, Медурић, Марковић, Протић, Рајичић, М. Митровић и Л. Митровић. У наставку такмичења Шапчани су елиминисали Фиверс из Аустрије, а потом су поражени од Ла Риохе, представника Шпаније.

Ривал из Финске - БК 46 (фото: РК Металопластика)


Први пораз од Скандинаваца Металопластика је доживела у првом мечу четвртфинала Челенџ купа 2014. године. Фински Кокс Рихилахти је славио 23:17 (12:11). У ревнашу је минус надокнађен и екипа се пласирала у полуфинале победом 26:19 (11:8). Изборено је и финале где је ипак трофеј освојио Савехоф из Шведске уз непредвиђену предност домаћег терена 37:26 (18:14). Играли су: Драгаш, Канакараш, Обрадовић, Грујичић, Марјановић, Медурић, Марковић, Милосављевић, Алексић, Стевановић, Холперт, Палевић, Владисављевић, Арсић, Митровић, Продановић. Тренер Новаковић.

Дуел против Алинсаса (фото: РК Металопластика)


Последњи дуели против Скандинаваца, пре финског БК 46 ове сезоне, одиграни су у првом колу Купа ЕХФ 2021. Противник Алингсас Шведска. Швеђани су на свом терену победили 29:23 (14:11), а дуплу победу су осигурали у реваншу тријумфом 34:30 (16:14). Миодраг Кажић био је тренер, а играли су: Арсић, Павковић, Додић, Јевтић, Ћосић, Миленковић, Срдановић, Н. Миловановић, Ф. Миловановић, Мирковић, Антонијевић, Тодоровић, Аиди, Мештер, Иванић, Цвијановић, Брајовић. У збиру, у 13 утакмица осам победа Шапчана, четири пораза и једна реми.
Д. Б.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa