Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЕПАРХИЈА ШАБАЧКА ОБЕЛЕЖИЛА ВЕК ОД ОСНИВАЊА ЧАСОПИСА „ГЛАС ЦРКВЕ“

Савремено рухо служења Христу

На стогодишњицу првог броја „Гласа Цркве, Преосвећени Епископ шабачки Јеротеј донео је одлуку о поновном покретању часописа. Постављањем новог уредништва, започет је велики посао са жељом да часопису врати стару славу. Обновљени часопис ће, за почетак, излазити два пута годишње. Његова концепција ће бити свевремени одговор Цркве Христове на такозвана савремена и модерна искушења хришћанства
Епархија шабачка обележила је век од оснивања часописа „Глас Цркве“.
У среду, 27. децембра протекле године, свечано је отворена изложба у Међуопштинском историјском архиву под називом „Часопис Глас Цркве“ од 1923. до 2023. године“ аутора Милоша Мишковића и Стевана Дакића.

Када је, Епископ Михаило Урошевић ступио на дужност Епархије шабачко-ваљевске 1922. године, суочио се са бројним изазовима као последицом аустроугарских злочина у Великом рату. Годину дана касније, покренуо је часопис „Глас Цркве“, који се, поред црквених питања и актуелности, бавио темама попут здравља, као и културно-историјским темама са посебним пијететом чувајући од заборава знамените личности нашег народа.

- Пророчки је видео и осетио да у материјалној и духовној обнови Епархије, буде присутна и писана мисија, као мост између Цркве и институција културе и просвете. Први десетогодишњи период овог часописа сведочи величанствену обнову Епархије шабачке. Нажалост, упокојење Епископа Михаила 1933. прекинуло је излажење овог часописа. Годину дана након тога, убијен је краљ Александар у Марсеју, настала су смутна времена у тадашњој Краљевини Југославији, али је Епископ Симеон Станковић поново покренуо часопис 1940. године. Међутим, дошао је Други светски рат са новим страдањима и рушењима нашег народа и Цркве. Након тога био је период богоборног атеизма и тек 1985. године поново излази овај часопис, овај пут прожет црквеним и националним полетом, истакао је Епископ шабачки Јеротеј на отварању изложбе.

Те године, покренут је „са циљем да доприноси ширењу основних јеванђелских порука савременом човеку“, деловао је на подизању свести о личном и национланом идентитету. Објавио је радове до тада запостављених великана српске и руске културе попут Владике Николаја Велимировића, аве Јустина Поповића и Достојевског. Обухватао је националне, филозофске и актуелне теме, увек у домену Цркве.

- То је трајало десетак година. Нажалост, страшна страдања која су задесила наше крајеве довела су до тога да тај полет спласне, што се одразило на излажење часописа. Данас, 100 година након тога, поново имамо подстицај да наставимо са идејом водиљом нашег славног Епископа Михаила Урошевића, а то је духовна обнова нашег народа и изградња мостова са свим инстутицијама културе и просвете, додао је Епископ Јеротеј.

НАУЧНИ СКУП
У четвртак, 28. децембра, након Свете Литургије у Саборном храму и обиласка изложбе посвећене часопису Глас Цркве“, у хотелу Слобода одржан је научни скуп на ком су присуствовали представници гласила Српске Цркве и еминентни предавачи. Поред домаћина, Епископа шабачког Јеротеја, својим присуством посебну част указали су Епископ зворничко-тузлански г. Фотије и Епископ ваљевски г. Исихије.

Епископ шабачки Јеротеј благословио је скуп и у поздравној речи истакао да “након сто година, проналазимо да су многе теме и проблеми и данас актуелни”.

- Актуелна је и светоотачка визија решења тих проблема од стране владике Михаила Урошевића, кроз унутрашњи, духовни преображај народа и друштва у Цркви. Сматрам да овај јубилеј треба да буде подстицај за поново покретање, односно наставак излажења овог драгоценог часописа, али у новом, савременом руху служења Христу путем електронске речи, задржавајући добро опробани пут штампане речи, истакао је Епископ Јеротеј.

Присутнима се обратио и Епископ зворничко-тузлански Фотије, који је већ четврт века неуморни прегалац на пољу издаваштва и црквене периодике. Када му је Српска Црква поверила ратом намучену Дламацију, он је покренуо Издавачку кућу (ИК) Епархије далматинске и часопис Истина. Данас у зворничко-тузланској Епархији са његовим благословом ради ИК Синај и часопис Живоносни Источник.

„ Многи кажу: Шта ће нам часописи? Ја се са тим апсолутно не слажем. Мени је један човек који је чувао стада у Далмацији рекао: „Владико, ја ваш часопис Крку прочитам од корица до корица чувајући ово стадо“. Тада сам схватио да то што радимо има смисла. Никада не знамо коме ће часопис стићи у руке и ко ће га прочитати. Треба издавати књиге, часописе, треба их делити, али наравно, примерено нивоу читалачке публике, рекао је између осталог, Епископ Фотије.
Са историјатом и будућим садржајем часописа „Глас Цркве“ присутне је упознао уредник овог писаног гласила Бранко Радовановић.

- На стогодишњицу првог броја „Гласа Цркве, Преосвећени Епископ шабачки Јеротеј донео је одлуку о поновном покретању часописа. Постављањем новог уредништва, започет је велики посао са жељом да часопису врати стару славу. Обновљени часопис ће, за почетак, излазити два пута годишње. Његова концепција ће бити свевремени одговор Цркве Христове на такозвана савремена и модерна искушења хришћанства, истакао је Радовановић.

У радном делу научног скупа, у две сесије је одржано шест предавања. У првој сесији се говорило о три значајне дисциплине које су биле заступљене у „Гласу Цркве“: Свето Писмо, систематско богословље и историја, а предавачи су били: ђакон др Владан Таталовић, ванредни професор Православног богословског факултета у Београду; ђакон др Ђорђе Н. Петровић, професор Богословије Светог Саве у Београду; и др Борис Стојковски, ванредни професор Филозофског факултета у Новом Саду. У другој сесији се говорило о пастирско-поучном и педагошком значају часописа „Глас Цркве“, а излагачи су били: јереј др Драган Каран, доцент Православног богословског факултета у Београду; др Саша Марковић, редовни професор Педагошког факултета у Сомбору; и протојереј-ставрофор мр Јован Милановић, ректор Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa