Инфо

4. јануар 2024.4. јан 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ШАПЧАНКА ИЗРАЂУЈЕ УНИКАТНЕ ИГРАЧКЕ

Јасмина хеклицом ствара чуда

Када сам одлучила да правим играчке, прво сам гледала снимке на Јутјубу, куповала шеме, сада ми ништа од тога више није потребно. Никада не могу да урадим две исте играчке, чак и када радим по истој шеми, наводи Јасмина Перић
Док снешко и диносаурус са кревета гледају орхидеје на прозору, поред њих спава мачка, а са радијатора им се смеши Деда Мраз. Није у питању цртани филм, него вредне руке Јасмине Перић која хеклицом и концем ствара чуда. Исхеклала је више од стотину играчака, а тек недавно су је пријатељи убедили да почне и да их продаје, све до сада је поклањала. Истом техником прави и торбице, рамове за слике и различите декорације за кућу. Идеја се јавила када је њен брат добио унуку, а Јасмина одлучила да Ангелина треба да има уникатне и здраве играчке.

-Раније сам штрикала и шила, а почела сам да хеклам пре шест година. Када сам одлучила да правим играчке, прво сам гледала снимке на Јутјубу, куповала шеме, сада ми ништа од тога више није потребно. Радим углавном уз кафу, опуштено, без притиска да завршим у неком року. Након осмочасовног радног дана ово ми је антистрес терапија, каже Јасмина.

Фото: "Глас Подриња"


Ручни рад јој је представљао терапију и у тешком периду живота кроз који је пролазила. Временом, идеја је било све више и схватила је да се готово све може исхеклати. Ипак, ташне и играке су нешто где највише може да испољи своју креативност.

-Нисам приметила до сада да су се деца радовала неком поклону као овим играчкама. Недавно су неке отишле и у Швајцарску и тамо су мислили да су плаћене више стотина евра. Ја у цену урачунам тек материјал и свој рад. Никада не могу да урадим две исте играчке, чад и када радим по истој шеми, наводи наша саговорница.

Фото: "Глас Подриња"


Најкомпликованија је била израда пса, која је трајала неколико месеци. Почела је од погрешне шеме, парала га више пута док није добила шта је желела.

-Играчка није завршена док се мени не свиди. Дешавало ми се да радим све из почетка, ако крајњи резултат није био оно што сам желела. Уткала сам део душе у сваку жицу. Сваки пут једва чекам да завршим да видим како ће то изгледати. Жао ми је што ручни рад код нас није на цени и волела бих да ово ради много више нас.

Фото: "Глас Подриња"


Жали што већину игрчака и ташни које је урадила није фотографисала.

Недавно је дошла на идеју да исхекла и орхидеје, поступак је веома захтеван и компликован, али је резултат фасцинантан. Пред Нову годину хеклала је и украсе за јелку. Тренутно је у процесу израде лутка беба.

Фото: "Глас Подриња"


Све играчке су пуњене антиалергијским силиконским пуњенем. Могу се прати у веш машини и много су трајније од плишаних. Уколико их не исхекла, Јасмина ушива сигурносне очи, које се не могу откинути, тако да су сигурне и за бебе.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa