Инфо

16. мај 2024.16. мај 2024.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЦРВЕНИ КРСТ УРУЧИО ЗАХВАЛНИЦЕ ПОЈЕДИНЦИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА ИСТАКНУТИМ У ДОБРОВОЉНОМ ДАВАЊУ КРВИ

Признања за хуманост

Недеља Црвеног крста обележава се од 8. до 15. маја, док је Дан добровољних давалаца крви обележен 11. маја. Среда је дан када хуманисти из Шапца дају крв у Културном центру. Ова прилика је искоришћена и да Црвени крст Шабац уручи захвалнице појединцима и организацијама који су се током претходног периода посебно истакли у хуманој мисији доборовљног давања крви.

-Желимо да се захвалимо нашим установама, месним заједницама, удружењима и појединцима за њихов рад. Од предузећа и установа награду је добила компанија “Хемофарм“, од школа Средња пољопривредна школа, од месних заједница МЗ Мајур и од удружења Удружење “Леука“ из Шапца. Појединци су они који су дали крв 35 пута, а они који су крв дали 50 и 70 пута награду ће добити у јуну у Градској кући, на Светски дан добровољних давалаца, навео је Славко Радовановић, председник Црвеног крста Шабац.

Фото: "Глас Подриња"


Удружење “Леука“ помаже оболелима од леукемије и њиховим породицама, највише тако што организују акције добровољног давања тромбоцита и матичних ћелија, који оболелима често занче живот. Награду у име шабачког огранка добила је Весна Томић, захваљујући којој је шабачка “Леука“ најбољи огранак удружења у Србији, са највећим бројем доборовљних давалаца тромбоцита. Додели признања присуствовао је и председник Удружења “Леука“ Предраг Слијепчевић, човек који је леукемију победио четири пута.

-Ово признање не доживљавам лично. Оно припада свим особама које се боре са опаком болешћу и онима који им несебично, као донори, помажу у тој борби. Сви они који, поред свих недаћа тешких времена које проживљавамо, воде борбу да победе тешке болести, су прави хероји и ово је њихово признање, истакла је Весна Томић.

Фото: "Глас Подриња"


Ученици Средње пољопривредне школе редовни су даваоци крви од када напуне 18 година.Како је навео директор школе, Предраг Савић, школа и њени ученици учествују и у бројним другим хуманим акцијама.

Фото: "Глас Подриња"


-Наша школа је позната по свом хуманитарном раду. Ово је само један сегмент у томе. Доборовљно давање крви код нас у школи увек има добар одзив. Поред овога, наша школа има и своју сопствену хуманитарну организацију, где ми, кроз различите акције, прикупљамо новчана средства за помоћ нашим ученицима који су слабијег материјалног стања. Имамо јако добру сарадњу и са организацијом “Хумано срце Шапца“ и често учествујемо и у њиховим акцијама, рекао је Предраг Савић.

Међу девет награђених добровољних давалаца који су крв дали 35 пута је и Немања Пајић, председник Скупштине Града Шапца. Пајић је овом приликом примио и плакету коју је Црвени крст уручио Граду за добру сарадњу и подршку коју им пружа.

Фото: "Глас Подриња"


-Град Шабац подржава Црвени крст, који се поред свог редовног посла бави и промоцијом доборовољног давања крви и покретањем људи на овај хумани чин. Град једном годишње додељује признања добровољним даваоцима крви, а ово сада је прилика да и организације које су партнери Црвеног крста у промоцији ових хуманих вредности, буду награђене. Увек треба искористити прилику да се скрене пажња на ове хумане људе и оно што раде. Од тога некада зависи и да ће неком бити спасен живот, рекао је Немања Пајић.
М.М.

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa