Инфо

16. мај 2024.16. мај 2024.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

28. изложба икона у Културном центру у Шапцу

Годишња ретроспектива српског иконописа

28. изложба икона у Културном центру у Шапцу окупила је велики број иконописаца из Србије и Републике Српске. Ово је традиционални сустрет иконописаца и заљубљеника у иконопис српске правнославне уметности, истичу организатори изложбе.

-Изложба икона представља спој вере, традиције и уметности, те нас подсећа на дубоке корене наше културе и вере. Икона је много више од слике. Она је прозор у душу, али и у свет вере. Иконе нам преносе поруке мира, љубави и наде. Кроз ову врсту уметности можемо осетити присутност божанске и духовне енергије која нас надахњује и храбри у нашем свакодневном животу. Ова изложба није само прилика за естетско уживање, већ и за дубље промишљање о нашој вери и духовности. Кроз сваку икону, можемо открити нове аспекте наше вере и продубити нашу повезаност с божанским. Желим да захвалим свима који су допринели организацији ове изложбе, као и самим излагачима. Нека нам ова изложба буде подсетник на важност духовности у нашем животу и нека нас инспирише да негујемо љубав, мир и разумевање међу људима – нагласио је директор Културног центра Урош Лукић.

Историчарка уметности Соња Петровић Јагић појашњава да су искуства претежно византијске православне естетике пренесена истанчаним начинима и сведоче о живом и континуираном трајању ове традиције код нас, која не застарева већ се својом посебношћу уклапа у богатсво различитих форми ликовног израза модерне уметности данас.

Фото: Глас Подриња


-Из године у годину, шабачкој ликовној публици презентују се иконе какве познајемо из богате баштине наше уметности као и дела која су настала као резултат инспирације угледања на успела сликарска и иконографска композициона решења са иконописа и живописа српских средњевековних манастира и цркава. Последњих десетак година, видели смо много младих уметника и уметница, који се школују или су завршили Академију СПЦ у Београду ту се препознају и нови елементи који се уносе у класичну икону, рекла бих да је све више уметника који икони дају и свој лични печат, тако да је ова изложба свакако, мала годишња ретроспектива српског иконописа – појаснила је историчарка уметности Соња Петровић Јагић и додала да је жири у саставу: Јелена Хинић, иконописац и доцент мц ум. на Високој школи Академије СПЦ за уметност и конзервацију, председница, др ум. Миодраг Милутиновић, иконописац и доцент на Високој школи Академије СПЦ за уметност и конзервацију, професор и иконописац Горан Јанићијевић, за излагање је одабрао 52 иконе од 49 уметника из Србије и Републике Српске.

-Оно што посебно оставља утисак на посматрача јесу основне карактеристике сликарског изражавања у иконопису, увек се „едукујемо“ када видимо новог свеца, који је за већину посетилаца потпуно несвакидашњи и необичан. Ове године поред великог броја сјајних икона, имамо и неколико изузетних мозаика, а у најужем избору за награду био је и мозаик Христа Спаситеља ауторке Маје Ђуровић из Земуна, али је овогодишњи лауреат Катарина Перић, иконописац из Коцељеве за невероватну икону светог Апостола Луке, на којој доминира врло сензибилан приказ Апостола Луке, а уметност као духовна категорија остварена је у изузетној креацији ове сјајне иконе, на којој је Катарина уткала нит индивидуалности у виду личног печата без обзира на сва правила која иконопис захтева.
Поставка је отоврена до 20. маја, а улаз је слободан за све заинтересоване.
М.Ж.Б.

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa