25. januar 2024.25. jan 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara

Pretnje su crvena linija

Pretnje novinarima nisu izuzetak, već praktično pravilo i svakodnevica sa kojom pojedini novinari žive i rade. Targetirani su i najbliži članovi porodice. Sastanak put do uspostavljanja poverenja
Tokom 2023. VJT formirano 75 predmeta u vezi sa događajima na štetu novinara. U istom periodu rešena su 23 predmeta, devet sudskom odlukom (sve osuđujuće), 14 predmeta odlukom tužilaštva (šest odbacivanjem krivične prijave i osam beleškom da nema mesta pokretanju krivičnog postupka).

Preostalih 52 predmeta su još uvek aktivni, pet pred sudom. Najviše pretnji ugrožavanja sigurnosti (64 slučaja) dok se sa pretnjama pojavljuju i uvrede, lake telesne povrede, zlostavljanje i mučenje, proganjanje kao i krivično delo prinuda, predstavljeno je na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara organizovane u Šapcu.

Foto: "Glas Podrinja"


Na skupu gde su prisustvovali predstavnici medija, medijskih udruženja, Osnovnih javnih tužilaštava, Viših javnih tužilaštava iz Šapca, Valjeva, Loznice, Mionice, kao i predstavnici Policijskih uprava. Razmenjena su iskustva iz konkretnih slučajeva pretnji novinarima s našeg područja, a ideja sastanka koji su organizovali Asocijacija nezavisnih elektornskih medija (ANEM) u okviru projekta “Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara”. Podršku projektu pruža Evropska komisija i medijsko odeljenje Misije OEBS u Srbiji.

Slučajevi pretnji
Od maja jedan od autora emisije Dobar, loš, zao Nenad Kulačin podneo je osam krivičnih prijava zbog pretnji koje je dobio. U dve je doneta presuda godinu dana zatvora i tri godine zabrane prilaska ugroženom, dok za preostalih šest nema informaciju o toku postupka.

-Pretnje moraju da budu crvena linija, a to je naša svakodnevica. Pretnje koje dobijam, a samo sam jedan od onih koji ih trpe, daleko od najugroženijih. Verujte, one nisu za javno predstavljanje, ali su nadležnim organima dostavljene. Pretnje se odnose na članove najbliže porodice. Dobijamo ih na društveniim mrežama ne samo sa skrivenih profila, neretko su to osobe koje konstantno prete kolegama. Zamislite najogavniji sadržaj i to je svakodnevica. Ugroženost je, naglašavam, znatno veća u manjim sredinama, nego u Beogradu i kolege su manje zaštićene- istakao je Kulačin.

Vladimir Mitrić iz Loznice 18 godina ima policijsku zaštitu nakon napada koji je doživeo 2005. godine.

-Meni su nanete teške telesne povrede, a osoba odgovorna za to je napredovala i stigla do penzije. Pretnje još uvek traju. Znam da su nakon svega postojali ozbiljni otpori da se meni dodeli policijska zaštita, oni koji prete su još tu, u blizini mojoj. Opasnost je konstantna i ne priznajem podelu novinara po bilo kojoj osnovi, jer govorimo o ugroženosti života.

U februaru je zakazano novo ročište zbog slučaja pretećih plakata na kojima su krajem 2021. targetirane tri osobe, među kojima i jedna maloletna osoba u tom trenutku.

- Poternice za koje svi znaju, primer je gde su, po meni, zakazale sve institucije. Imamo jednog osumnjičenog u tom slučaju. Dogodilo se u decembru 2021, ne znamo nalogodavca, izvršioca, štampariju. Suđenje zakazano u septembru gde smo se pojavili da bi se ispostavilo da poziv nije dostavljen jer osumnjičen nije na adresi, sedam meseci nije utvrđeno da se optuženi nalazi u zatvoru u Valjevu što se utvrdi jednim klikom. Uz ovaj slučaj podnela sam i tri prijave protiv fb stranica na koje nisam dobila bilo kakav odgovor - rekla je Isidora Kovačević urednica Podrinskih koja jedna od osoba koje su se nalazile na pomenutom plakatu.

Dug put od prijave do optužnice
Konkretnije podatke o statusu prijava, odnosno optužnih predloga iz pomenutih slučajeva za podnetih Tužilaštvu za visokotehonološki kriminal (VTK) uključenjem linkom predstavio je tužilac Aleksandar Momčilović. Kako je naveo zakon jasno pravi razliku između uvreda i pretnji, što je razlog zbog čega su pojedine tužbe odbačene, jer pretnja jasno podrazumeva opasnost po život i zdravlje onih na koje se pretnje odnose ili članova njihovih porodica.

Foto: "Glas Podrinja"


Kada se predmet prosledi drugom tužilaštvu, u ovom slučaju Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal nadležnosti OJT prestaju predočila je vršilac funkcije Glavnog javnog tužioca OJT u Šapcu Jelena Aleksić. Postupanje pri ugroženosti osetljivih grupa nalaže hitno postupanje.

-Svesni smo da uvek svakoj oštećenoj strani procesuiranje deluje sporo, međutim pre predmeta pred sudom neophodno je da preduzmemo niz procesnih radnji. Po pitanju poternica predmet smo formirali za manje od 24 časa od izvršenja dela. Neophodna je indicija da je izvršeno krivično delo, za krivičnu prijavu su potrebni osnovi sumnje, za dokazne radnje tužilaštvo mora da ima osnovanu sumnju, a da bi neko bio optužen neophodna je opravdana sumnja. Optužni predlog Tužilaštva u konkretnom slučaju je od 25. oktobra 2022. godine. Kada započne postupak Tužilaštvo je stranka u postupku i na neki način zastupamo oštećene.Tempo suđenja određuje sud - naglasila je vršilac funkcije Glavnog javnog tužioca OJT u Šapcu Jelena Aleksić.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa