25. januar 2024.25. jan 2024.
Basketaši već u Parizu (foto: FIBA)

Basketaši već u Parizu (foto: FIBA)

OLIMPIJSKE IGRE – JOŠ POLA GODINE

Meseci odluka

Na olimpijsom turniru u kolektivnim sportovima, za sada sigurno će biti odbojkašice i košarkaši, odnosno basketaši, sigurno neće biti rukometašica, rukometaša, fudbalerki, fudbalera, vaterpolistkinja, dok još bitke vode: vaterpolisti, košarkašice i odbojkaši.

Vaterpolisti bi morali da imaju najlakši zadatak. Na Svetskom prvenstvu u Dohi za četiri mesta bore se: Italija, Crna Gora, Hrvatska, Srbija, Kazahstan, Kina, Brazil i Rumunija. Bio bi istinski debakl da vladajući olimpijski pobednici ne ostave iza sebe bar: Kazahstan, Rumuniju, Kinu i Brazil. Planetarni šampionat je od 5. februara u Kataru. Mesto na Igrama su obezbedili do sada: Mađarska, Grčka, Španija, Francuska, Japan, SAD, Južna Afrika i Australija.

Odbojkaši blizu, a daleko (foto: Volleyball World)


Košarkašice takođe imaju veliku priliku. Od 8. do 11. februara igraju u Brazilu kvalifikacioni turnir. Rivalke su: Nemačka, Australija i Brazil. Tri od četiri reprezentacije će obezbediti mesto u gradu svetlosti. Dovoljno je reći da Nemice nikada od sada nisu učestvovale na OI, a sve su bile iza Srbije na velikim takmičenjima. Na Igrama su sigurno Francuska kao domaćin i svetski šampion SAD.
Odbojkaši imaju najkompleksniji zadatak. Njihova šansa je jedno od pet mesta na svetskoj rang listi među reprezentacijama koje se nisu kvalifikovale. U ovom trenutku je Srbija među njima. Ipak u maju i junu sledi Liga nacija. Srbiju očekuju mečevi protiv: Brazila, Italije i Slovenije. Četiri ekipe će se kvalifikovati u konkurenciji: Italije, Argentine, Slovenije, Srbije, Kube, Holandije, Turske, Irana. U Parizu su već: Nemačka, Brazil, SAD, Japan, Francuska, Poljska i Kanada.

Na muškom košarkaškom turniru, do sada, plasman su obezbedili: Francuska, SAD, Južni Sudan, Kanada, Japan, Nemačka, Australija i Srbija. Slobodna su još četiri mesta sa četiri kvalfikaciona turnira. Kod odbojkašica su već na spisku: Francuska, Dominikanska republika, Srbija, Turska, Brazil, SAD, Poljska, preostalih pet mesta popunjava rang lista. Kod basketaša: Srbija, SAD, Kina.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa