8. februar 2024.8. feb 2024.
Plamen u Šapcu

Plamen u Šapcu

PROLAZAK OLIMPIJSKE BAKLjE KROZ GRAD

Drevni plamen u Šapcu

Zimske olimpijske igre u Sarajevu, svečano su otvorene na današnji dan, 8. februara, pre tačno 40 godina. Mika Špiljak, predsednik Predsedništva SFRJ na stadionu Koševo proglasio je Igre otvorenim. Nastupilo je oko 1.300 sportista iz 49 država. Šabac je imao čast da bude jedan od gradova kroz koji je prošao olimpijski plamen na svom putu od Olimpije do Sarajeva.

Vučko maskota (foto: trebinjelive.info)


Tri dana pre zvaničnog otvaranja, 5. februara u 09:50, na savskom mostu Šapčani su „nasledili“ plamen od mladih iz Srema. Plamen je preuzeo rukometaš Mile Isaković, koji je nosio do dvorane „Zorka“, mesta svečanosti. Od Isakvića plamen mira prelazi u ruke još jednog rukometnog asa Petra Fajfrića. Hala je ispunjena do poslednjeg mesta i svečani program je mogao da počne. Nastupio je ansambl KUD „Abrašević“, kao i ondašnji Dom omladine „Vera Blagojević“ koji je pripremio disko igranku. Punim tribinama obratila se Zorica Ivanović, predsednica Opštinske konferencije Socijalističkog saveza i predsednica Org. odbora za doček i ispraćaj baklje.



-Šabac, grad mladosti i grad sporta, njegovih 45.000 mladih i 16.000 sportista pozdravljaju olimpijski plamen zbog svega što on znači, a što se najkraće može izraziti porukom – neka vladaju pravda i razum, neka bude sloboda i mir – istakla je, između ostalog Zorica Ivanović u obraćanju.

Baklja je prošla kroz Pop Lukinu, Karađorđevu, Gospodar Jevremovu (onda Maršala Tita), Mačvansku (onda Nebojše Jerkovića) i Vojvode Putnika. Čast da nose znamenje olimpizma imali su: Velimir Aleksić, Dragica Damnjanović, Svetlana Popović, Aleksandra Savić, Mirko Bašić, Dražen Makević, Mira Kačarević, Nataša Drmonjić, Zoran Pavlović i Marinko Botić. Duž cele trase plamen su pozdravljali Šapčani. Na izlasku iz grada znamenje preuzima ondašnji fudbaler, a kasnije trener Mile Milanović, predstavnik mladih Loznice.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa