28. mart 2024.28. mar 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Jedino registrovano Udruženje žena u Mačvi

„Crnobarke“ ponos svoje zajednice

Od 2017, u prostorijama koje im je ustupila Mesna zajednica, okupljaju se stanovnice mačvanskog sela do tada poznatog po brojnim organizacijama, ali ne i ovakvoj
Dug je niz manifestacija u opštini Bogatić i okruženju na kojima su učestvovale i iskoristile priliku da pokažu sve što su vredne ruke stvorile. Prkoseći godinama, potvrđuju da su rad i kreativnost spas od monotone svakodnevnice i recept za trajanje. Osim što se kaže da je žena stub kuće, u njihovom slučaju, ona je i stub zajednice, jer su mnogim aktivnostima tome doprinele.

Zahvaljujući njima, dobar glas o Crnoj Bari daleko se čuje. Od 2017, Udruženje žena „Crnobarke“, u prostorijama koje im je ustupila Mesna zajednica, okuplja stanovnice mačvanskog sela do tada poznatog po brojnim organizacijama, ali ne i ovakvoj.

Foto: Glas Podrinja


Druženje koje rađa prijateljstva
-Ima nas dvanaest do petnaest članica. Prvobitno smo se okupile da se družimo, da izađemo iz kuća, ali smo onda odlučile da vreme koje provodimo zajedno kvalitetno iskoristimo. Imamo mnogo aktivnosti, radimo vez, zlatovez, pustovanje vune, spremamo zimnicu, slatki i slani program. Sada imamo i razboj i zaista nam je mnogo lepo bilo šta da radimo. Jedino što nema mladih da nam se priključe- ističe Verica Nikolić.

Najstarija članica je rođena krajem četrdesetih, a najmlađa krajem šezdesetih godina.
-Za divno čudo, Crna Bara je od svih ovih mačvanskih sela još i nekako živnula poslednjih godina. Ne možemo da se požalimo, ima mladih ljudi koji stvarno tu žive i rade, ali se još uvek mlade žene retko odlučuju da nam se pridruže. Nekad su vremena bila drugačija i ovakve aktivnosti su više zbližavale žene u seoskim sredinama, ali verujem da će se i to u skorijoj budućnosti promeniti- smatra.

Duh zajedništva je najvažniji, a kad se on neguje, onda čovek nigde i nikad nije usamljen, ni u dobru, ni u zlu.

-Znači kad žena izađe iz kuće, provede neko vreme napolju, ima neku obavezu. Na primer, ja sam otišla u penziju, ali sada kad mi imamo sastanak, spremam se da izađem iz kuće kao da imam pravi poslovni sastanak. To naše druženje, kad pomognemo jedna drugoj, slavimo zajedničke rođendane, slavu, Svetu Petku, pa spremamo ručak, pravimo listiće, pravo je uživanje iz kojeg uvek nešto lepo nastane, a što uvek rado sa svima delimo. Nama je bitno da se tu okupimo i dopunjujemo, a onda rad i ne osećamo kao neko opterećenje. Ja radim jeleke, neka druga žena čarape, treća veze haljine... Kad je vreme zimnice, sve smo tu i tad smo najaktivnije. Jedino smo registrovano udruženje žena u Mačvi, tako da imamo podršku Opštine i Turističke organizacije, učestvujemo na svim sajmovima, između ostalog na sajmu hrane i sajmu turizma u Beogradu- navodi Verica.

Nagrade i društvena odgovornost
Ukuse njihovih proizvoda mnogi su probali, a stručni žiri nagrađivao ih je visokim ocenama.

-Ponosne smo na to što postojimo i stvarno nam je lepo dok radimo, a još lepše je kad za to stignu priznanja sa strane. Dobijale smo mnogo nagrada, na prvom mestu za ajvar, kolače, zimnicu. Idemo na sajmove petnaestak udruženja iz Srema i oni dolaze kod nas. Za „Hajdučko veče“ ih okupimo i oni budu naši gosti. Naša predsednica bila je uspešna na takmičenju u košenju žita- priča ona.

Foto: Glas Podrinja


Sastaju se obično jednom u deset dana, nekad i češće, u zavisnosti od potrebe i rasporeda aktivnosti.
-Opšte udruženje preduzetnika Bogatić nam je kupilo šporet. Radile smo projekat sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku i Centrom za socijalni rad „Žene žrtve nasilja u porodici“. Žene koje su želele da se eksponiraju mi smo uključile i dovodile ih na naše radionice, tako da samo izađu, da se osnaže, prevaziđu to što ih je snašlo. Taj projekat smo lepo uradile i dobile sredstva za kupovinu ambalaže, jer pripremamo i sokove. Bile smo na njihov poziv i ispred štanda Ministarstva- objašnjava Nikolićeva.

Osim ovog projekta, brigu o drugima pokazuju na svakom koraku i uključuju se u sve humanitarne akcije u selu. Pozivaju mlade da im se u tome priključe, jer se od mlađih godina stvaraju i čvršće veze i prijateljstva, a to je u današnje vreme, pored rada i privređivanja, i više nego neophodno.

Foto: Glas Podrinja


Kada je druženje lepo i produktivno, onda je i epilog tog druženja takav da od njega koristi ima cela zajednica. Zato su Crnobarke i postale jedna od prvih asocijacija na svoje mesto, čije ime u nazivu svog udruženja sa ponosom nose.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa