11. april 2024.11. apr 2024.
Tri lige među deset
SPORT: DOMAĆE U EVROPI

Tri lige među deset

U najpopularnijim sportovima kod nas, rang domaćih liga samo u dva sporta je Srbiju svrstao među deset najboljih na kontitnentu. VK Šabac najbolje plasirani klub od predstavnika Šapca. MP najviše napredovala
Nacionalna vaterpolo liga je najbolje pozicionirana od svih domaćih takmičenja u evropskim okvirima. Prema poslednjim tabelema LEN, od marta tekuće godine, Super liga je šesta u Evropi. Bolje su, redom: Italija, Mađarska, Španija, Grčka, Hrvatska. Posle SL slede lige: Francuske, Nemačke, Rumunije, Crne Gore... rangirano je ukupno 30 liga. Super liga je nazadovala za dva mesta u odnosu na prethodno bodovanje. Vaterpolo klub „Šabac Eliksir“ je trenutno 35. u Evropi, četvrti od klubova iz Srbije, iza Novog Beograda, Crvene Zvezde i Radničkog. Na listi je 138 klubova. Posmatrani su rezultati u prethodne četiri godine.



Prema osvojenim poenima klubova, Super liga Srbije u rukometu je trenutno 17. u Evropi (tabela od 29. marta), mada EHF je uveo novi sistem bodovanja, gde se lige posebno boduju u svakom od takmičenja i tako je na startu ove sezone naša liga bila bez prava predstavnika u Ligi šampiona, Vojvodina je pozvana u EL na osnovu titule u EK prethodne sezone, iako Srbija nije imala bodova za učesnika, dok su tri tima igrala Evro kup. Posmatrani su rezultati u prethodne tri sezone. Metaloplastika je ove godine drugi najuspešniji predstavnik Srbije u Evropi kada govorimo o muškom rukometu, no u zbiru prethodne tri, nalazi se iza Partizana i Dinama (uz Vojvodinu) i zauzima 137. mesto. U odnosu na start sezone napredovala je 54 mesta. Kod dama Medicinar je sticao pravo prethodne tri sezone, ali nije imao finansijske mogućnosti za Evropu, no nalazi se na listi na poziciji 263.

Fudbalska Super liga je 19. Super liga u odbojci je 14, dok košarkaška Prve liga zauzima deseto mesto. Najjača futsal liga Srbije je na osmom mestu u Evropi, a najbolje plasirani tim na listi klubova u Evropi s našeg područja je KMF Loznica, trenutno deveti klub Evrope.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa