9. maj 2024.9. maj 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

„Od mašte do igračke i nazad -2-“

Šapčankini radovi u zbirci najboljih

Obuhvata nagrađene radove vaspitača na Konkursu za najbolje didaktičko sredstvo u periodu od 2013. do 2023. godine
U zbirci najboljih didaktičkih sredstava „Od mašte do igračke i nazad -2-“ Udruženja vaspitača Beograda koja obuhvata nagrađene radove vaspitača na Konkursu za najbolje didaktičko sredstvo u periodu od 2013. do 2023. godine našli su se i radovi Šapčanke Dragane Ignjatović „Mali paleontolozi“ i „Ljudsko telo“. Dragana je završila strukovni master na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Šapcu i u vrtiću „Srećko“ u okviru Predškolske ustanove „11. april“ radi devet godina. Kroz kreativan rad osmišljava nove načine da decu motiviše da istražuju svet znanja i aktivno prate putokaze koji će ih do tog sveta odvesti.

Priznanje znači
Zbirka je nastala kao produkt manifestacije „Vaspitači Beogradu“ kojom se obeležava Dan vaspitača Beograda, a u okviru nje Udruženje raspisuje konkurs za najbolje didaktičko sredstvo. Podsetimo, „Ljudsko telo“ je 2019. dobilo drugu nagradu u kategoriji igračke, dok su „Mali paleontolozi“ prošle godine bili treći. Cilj didaktičkih sredstava je da deca kroz igru uče, podstiče se kognitivni razvoj, logičko mišljenje, fina motorika šake i prstiju, preciznost...

Foto: Privatna arhiva


-Iskreno, nisam ni znala da se praktikuje prikupljanje materijala nagrađenih didaktičkih sredstava u prethodnih deset godina. Samo su me pozvali kao autora na promociju i tako sam saznala. Svakako je lep osećaj videti dokumentovan prikaz didaktičkog sredstva u koji je uložen veliki trud prilikom same izrade. Koleginicama koje su nove u poslu vaspitača, ova zbirka može da bude deo dopunjene biografije, što je svakako dobro prilikom konkursa za posao na neodređeno vreme- ističe Dragana Ignjatović.

Dobra praksa
Promocija zbirke je održana u skupštinskoj sali u Starom zdanju Narodne skupštine u Beogradu, 16. aprila.

Foto: Privatna arhiva


-Materijal za zbirku „Od mašte do igračke -3-“, se prikuplja za narednih deset godina, a kako je preporuka da se u narednim decenijama nastavi sa organizacijom Skupa vaspitača u okviru manifestacije „Konkursa za najbolje didaktičko sredstvo“, jer se pokazalo kao dobra praksa, gde se susreću talenat, mašta, razmena ideja, druženje i igra, ne bi čudilo da se izda čitav tom zbirki sa ovim naslovom- zaključuje Dragana.

Udruženje vaspitača Beograda je strukovno udruženje vaspitača predškolskih ustanova Beograda, privatnih vrtića i vrtića pri osnovnim školama osnovano novembra 2002. godine. Pored želje da promoviše delatnost profesije, cilj mu je da skrene pažnju na potrebe dece da kroz igru uče i prikaže kreativnost i sveobuhvatnost ovog zanimanja.
D.D.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa