Info

16. maj 2024.16. maj 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

28. izložba ikona u Kulturnom centru u Šapcu

Godišnja retrospektiva srpskog ikonopisa

28. izložba ikona u Kulturnom centru u Šapcu okupila je veliki broj ikonopisaca iz Srbije i Republike Srpske. Ovo je tradicionalni sustret ikonopisaca i zaljubljenika u ikonopis srpske pravnoslavne umetnosti, ističu organizatori izložbe.

-Izložba ikona predstavlja spoj vere, tradicije i umetnosti, te nas podseća na duboke korene naše kulture i vere. Ikona je mnogo više od slike. Ona je prozor u dušu, ali i u svet vere. Ikone nam prenose poruke mira, ljubavi i nade. Kroz ovu vrstu umetnosti možemo osetiti prisutnost božanske i duhovne energije koja nas nadahnjuje i hrabri u našem svakodnevnom životu. Ova izložba nije samo prilika za estetsko uživanje, već i za dublje promišljanje o našoj veri i duhovnosti. Kroz svaku ikonu, možemo otkriti nove aspekte naše vere i produbiti našu povezanost s božanskim. Želim da zahvalim svima koji su doprineli organizaciji ove izložbe, kao i samim izlagačima. Neka nam ova izložba bude podsetnik na važnost duhovnosti u našem životu i neka nas inspiriše da negujemo ljubav, mir i razumevanje među ljudima – naglasio je direktor Kulturnog centra Uroš Lukić.

Istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić pojašnjava da su iskustva pretežno vizantijske pravoslavne estetike prenesena istančanim načinima i svedoče o živom i kontinuiranom trajanju ove tradicije kod nas, koja ne zastareva već se svojom posebnošću uklapa u bogatsvo različitih formi likovnog izraza moderne umetnosti danas.

Foto: Glas Podrinja


-Iz godine u godinu, šabačkoj likovnoj publici prezentuju se ikone kakve poznajemo iz bogate baštine naše umetnosti kao i dela koja su nastala kao rezultat inspiracije ugledanja na uspela slikarska i ikonografska kompoziciona rešenja sa ikonopisa i živopisa srpskih srednjevekovnih manastira i crkava. Poslednjih desetak godina, videli smo mnogo mladih umetnika i umetnica, koji se školuju ili su završili Akademiju SPC u Beogradu tu se prepoznaju i novi elementi koji se unose u klasičnu ikonu, rekla bih da je sve više umetnika koji ikoni daju i svoj lični pečat, tako da je ova izložba svakako, mala godišnja retrospektiva srpskog ikonopisa – pojasnila je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić i dodala da je žiri u sastavu: Jelena Hinić, ikonopisac i docent mc um. na Visokoj školi Akademije SPC za umetnost i konzervaciju, predsednica, dr um. Miodrag Milutinović, ikonopisac i docent na Visokoj školi Akademije SPC za umetnost i konzervaciju, profesor i ikonopisac Goran Janićijević, za izlaganje je odabrao 52 ikone od 49 umetnika iz Srbije i Republike Srpske.

-Ono što posebno ostavlja utisak na posmatrača jesu osnovne karakteristike slikarskog izražavanja u ikonopisu, uvek se „edukujemo“ kada vidimo novog sveca, koji je za većinu posetilaca potpuno nesvakidašnji i neobičan. Ove godine pored velikog broja sjajnih ikona, imamo i nekoliko izuzetnih mozaika, a u najužem izboru za nagradu bio je i mozaik Hrista Spasitelja autorke Maje Đurović iz Zemuna, ali je ovogodišnji laureat Katarina Perić, ikonopisac iz Koceljeve za neverovatnu ikonu svetog Apostola Luke, na kojoj dominira vrlo senzibilan prikaz Apostola Luke, a umetnost kao duhovna kategorija ostvarena je u izuzetnoj kreaciji ove sjajne ikone, na kojoj je Katarina utkala nit individualnosti u vidu ličnog pečata bez obzira na sva pravila koja ikonopis zahteva.
Postavka je otovrena do 20. maja, a ulaz je slobodan za sve zainteresovane.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa