6. jun 2024.6. jun 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

U SREDNjOJ ŠKOLI ODRŽANA PRVA MANIFESTACIJA

Moć nauke

Nedavno je u Srednjoj školi u Koceljevi prvi put održana manifestacija pod nazivom “Moć nauke”, namenjena ne samo srednjoškolcima već otvorena za sve zainteresovane posetioce.

Foto: Privatna arhiva


Idejni tvorci ovog događaja su profesorke matematike i hemije Jelena Graovčević i Slađana Milenković i Stručno veće profesora prirodnih nauke. Manifestacija je organizovana u dva termina a na samom početku glumačka ekipa sačinjena od učenika ove škole predstavila je nauku na zabavan način kroz interesantan filmski prikaz “Đačka muka i nauka”, drugi deo, čija inspiracija su bila naučna saznanja do kojih je došao čuveni naučnik Milutin Milanković.

Foto: Privatna arhiva


Nakon toga, posetiocu su posmatrali specifičnu naučno objašnjenu magiju hemijskih eksperimenata koje su izveli srednjoškolci sa profesorima. Đaci su imali priliku da se takmiče u kvizu nakon što su gledali kratke filmove o istoriji čajeva, čokolade i egipatskih mumija.

Sve to upotpunila je izložba geometrijskih tela i fraktala, kao i hemijskih proizvoda koji su u svakodnevnoj upotrebi.

Foto: Privatna arhiva


Takođe, srednjoškolci su u okviru ove manifestacije izrađivali figure na 3D štampaču, te prezentovali kako se koriste profesionalne sprave za merenje telesnih masti i mišića.

Gosti su imali priliku da saznaju brojne zanimljivosti iz oblasti povrtarstva i pčelarstva, dok su se najmlađi mogli zabaviti korišćenjem video- igara i direktnim učešćem u izvođenju eksperimenata.
Organizatori prve manifestacije u Srednjoj školi u Koceljevi izrazili su zadovoljstvo zbog činjenice da su uspeli da pokažu koje moći nauka ima, kao i zbog još jedne potvrde da je upravo u znanju moć.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

11. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa