14. jun 2012.14. jun 2012.
PODSEĆANjE NA PRVI FESTIVAL RUŽA U LIPOLISTU

PRAZNIK LEPOTE I PRIJATELjSTVA

Prvi festival “Ruže Lipolista“ održan 23 i 24. juna 1990. godine i tada bio jedini te vrste u Jugoslaviji. Lipolist i danas nosi ime ruže a njegovi ružari poštovanje u svetu odgajivača ukrasnog cveća
U Lipolistu, selu u kome se Pocerje sliva u Mačvu a pesma razleže bojama ovdašnjih slikara, gde bagrem kriv pravo besedi o srpskim đedovima, ruže su rascvetale ime sela. Lipolist je postao simbol ružarstva a njegovi domaćini s ponosom će i ovog proleća dočekati goste na novom festivalu “Ruže Lipolista“.
A sve je počelo i mnogo ranije nego što je začeta ideja o organizovanju manifestacije kojom bi se svetu pokazalo umeće mačvanskih rasadničara. Prvi festival održan je 23 i 24. juna 1990. godine kao plod vizionarskih viđenja grupe entuzijasta okupljenih oko Turističkog saveza Šapca ali i pojedinih ružara u Lipolistu koji su već bili poznati i priznati na širim prostorima.
Odlučili su da cvetu naprave praznik, tako su i učinili da bi lepotu podelili sa mnogobrojnim posetiocima, od kojih su mnogi prvi put došli u Lipolist, i nanovo svakog proleća pa i češće, mu se ponovo vraćali. “Ovde će i vama za sreću cvetati ruže“- govorili su i govore Lipolištani. Tako i danas, kao i na prvom festivalu, kada je ljude dobre volje pozdravio začetnik ružarstva u ovom kraju i najzaslužniji za rascvetavanje ruža u Lipolistu, Živojin Žoja Topalović, koji je svetu ponudio cvet kao melem za dušu.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa