21. jun 2012.21. jun 2012.
IZMEŠTEN VOJNI AVION

GALEB ODLETEO IZ ŠAPCA

Vazduhoplovni mehaničari Vojske Srbije prošlog ponedeljka rasklopili Galeb. Jedini avion stacioniran u Šapcu koji je godinama ukrašavao plato ispred Doma vojske. Letelica je u delovima transportovana do Batajnice, gde će biti sastavljena
Prema rečima vođe vojnog tima Miše Ilića, ekipi je potreban jedan dan za njegovo rasklapanje i prevoz.
- Ovaj avion nekada je leteo, ali više nikada neće. Nebriga i nemar su ga uništili. Korozija ga je načela i dovela do starog gvožđa, rekao je Ilić.
Postavljen je sredinom devedesetih godina, iako je taj način ukrašavanja centra grada izazvao negodovanje mnogih građana i umetnika. Tokom NATO bombardovanja, sugrađani su tražili da se letelica izmesti zbog mogućnosti gađanja centra Šapca.
Inicijativu za njegovo izmeštanje pre tačno deset godina pokrenuo je predsednik Udruženja likovnih stvaralaca Šapca Slobodan Peladić.
- Smatrao sam da je nakon petooktobarskih promena došlo vreme za demilitarizaciju samog centra grada. Takvom eksponatu mesto je na aerodromima i vojnim muzejima. A strogi centar treba da bude oplemenjen raznim skulpturama, kaže Peladić.
Šabac nikada nije imao vojni aerodrom, a u dve kasarne bile su stacionirane pešadijske i inžinjerske jedinice.
Dom vojske grad je otkupio za svoje potrebe. Planirano je da na toj lokaciji bude izgrađen objekat lokalne samouprave sa podzemnom garažom.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa