Foto: "Glas Podrinja"
Destilerija Savić nastavak porodične tradicije na moderan način
Ponosno sa Cera
„Ponosno predstavljamo naš kraj gde god prezentujemo naše proizvode. Želimo da proširimo proizvodnju, da povećamo kapacitete i dostignemo nivo proizvodnje otvorimo „Rakijsku kuću“
Porodica Savić iz Gornje Rumske generacijama se bavi poljoprivredom, uzgojem različitih sorti voća. Pre pet godina odlučili su da započnu proizvodnju voćnih destilata. Veština pravljenja rakije prenosi se s kolena na koleno. Savići su odlučili da odu korak dalje i otvore svoju destileriju, oslanjajući se na savremenu tehnologiju, ali ne odstupajući od tradicije. Tako je nastala rakija koja spaja najbolje od starog i novog. U čast predaka, slavne prošlosti i junaka sa Cera, brend je sibolično nazvan „SaCera“.
Tradicija i iskustvo
Pored voća koje gaje na 20 hektara na obroncima Cera, Savići, otkupljuju voće i drugih poljoprivrednika kako bi ispunuli zahteve proizvodnje. Destilerija godišnje na tržište plasira više od 100.000 litara kvalitetne domaće rakije proizvedene po recepturi staroj više od jednog veka. U ponudi imaju rakiju od šljive, kajsije, dunje i kruške. Priznaju da je šljivovica najtraženija. Trenutno u podrumu „odležava“ 400.000 litara.
-U procesu odležavanja za šljivovu i rakiju od dunje u našem rakijskom podrumu, na idealnoj temperaturi za odležavanje, koristimo specijalna, pažljivo birana burad, napravljena od hrasta sa našeg lokaliteta planine Cer, dok rakije od kruške i kajsije odležavaju u najsavremenijim inoks posudama. Prateći proces odležavanja i starenja destilata, bezkompromisno čuvamo njegov kvalitet, samo da bi vama ponudili najbolji doživljaj u svakoj čašici.
Priznanja za kvalitet
Dobitnici su prestižnih priznanja za kvalitet, posebno Novosadskog sajma.
-U protekle dve godine smo šapioni kvaliteta za rakiju od kajsije. Nju bih preporučio da probaju. Izdvaja je poseban miris i ukus koji potiče od domaćeg voća koje gajimo u našim voćnjacima - kaže Nemanja Savić.
Kako ističu izdvaja ih kvalitet, posvećenost i tradicija u proizvodnji rakije.
-O kvalitetu naših rakija brine tim priznatih i dokazanih tehnologa, spremnih da u svakom momentu tradicionalne recepte koje čuvamo preko jednog veka, upotrebe za pravljenje najkvalitetnijih voćnih rakija – kaže Nemanja Savić i dodaje da vode računa o celokupnom procesu proizvodnje, od branja najkvalitetnijih plodova voća, preko pripreme, odležavanja u odgovarajućim sudovima do samog procesa destilacije, što doprinosi kvalitetu njihovih krajnjih proizvoda.
-Pocerina je pogodna za uzgoj različitog vrsta voća, zemljište pruža priliku za bogat rod i to je blagodet za sve koji žive u njoj. Ponosno predstavljamo naš kraj gde god prezentujemo naše proizvode. Želimo da proširimo proizvodnju, da povećamo kapacitete i dostignemo nivo proizvodnje od 500.000 litara destilata godišnje i otovorimo „Rakijsku kuću“.
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić obišao je Destileriju Savić i upoznao se sa procesom proizvodnje.
-Ponosan sam što u našem gradu imamo jednu ovako veličanstvenu destileriju po uzoru na svetske destilerije, koja zadovoljava savremene standarde kvaliteta i dostojno predstavlja svoje selo i grad. Ovo je najveća destilerija u šabačkom kraju na šta smo posebno ponosni. Za kvalitet svojih proizvoda na sajmu je već dva puta nagrađivana zlatnim medaljama. Raduje me što će rekonstrukcija puta od Šapca do Tekeriša, koji radi država, dodatno olakšati plasiranje proizvoda destilerije i poljoprivrednika, ali i celokupno uticati na razvoj ovog kraja koji ima mnogo potencijala i ono što priroda našeg Cera može da ponudi- rekao je gradonačelnik Šapca i dodao da će grad uvek podržati domaće privrednike.
Proizvodi iz destilerije porodice „Savić“ dostupni su u vinotekama, restoranima, a planiraju izvoz na inostrano tržište.
Tradicija i iskustvo
Pored voća koje gaje na 20 hektara na obroncima Cera, Savići, otkupljuju voće i drugih poljoprivrednika kako bi ispunuli zahteve proizvodnje. Destilerija godišnje na tržište plasira više od 100.000 litara kvalitetne domaće rakije proizvedene po recepturi staroj više od jednog veka. U ponudi imaju rakiju od šljive, kajsije, dunje i kruške. Priznaju da je šljivovica najtraženija. Trenutno u podrumu „odležava“ 400.000 litara.
Destilerija godišnje na tržište plasira više od 100.000 litara kvalitetne domaće rakije proizvedene po recepturi staroj više od jednog veka
-U procesu odležavanja za šljivovu i rakiju od dunje u našem rakijskom podrumu, na idealnoj temperaturi za odležavanje, koristimo specijalna, pažljivo birana burad, napravljena od hrasta sa našeg lokaliteta planine Cer, dok rakije od kruške i kajsije odležavaju u najsavremenijim inoks posudama. Prateći proces odležavanja i starenja destilata, bezkompromisno čuvamo njegov kvalitet, samo da bi vama ponudili najbolji doživljaj u svakoj čašici.
Priznanja za kvalitet
Dobitnici su prestižnih priznanja za kvalitet, posebno Novosadskog sajma.
-U protekle dve godine smo šapioni kvaliteta za rakiju od kajsije. Nju bih preporučio da probaju. Izdvaja je poseban miris i ukus koji potiče od domaćeg voća koje gajimo u našim voćnjacima - kaže Nemanja Savić.
Kako ističu izdvaja ih kvalitet, posvećenost i tradicija u proizvodnji rakije.
-O kvalitetu naših rakija brine tim priznatih i dokazanih tehnologa, spremnih da u svakom momentu tradicionalne recepte koje čuvamo preko jednog veka, upotrebe za pravljenje najkvalitetnijih voćnih rakija – kaže Nemanja Savić i dodaje da vode računa o celokupnom procesu proizvodnje, od branja najkvalitetnijih plodova voća, preko pripreme, odležavanja u odgovarajućim sudovima do samog procesa destilacije, što doprinosi kvalitetu njihovih krajnjih proizvoda.
-Pocerina je pogodna za uzgoj različitog vrsta voća, zemljište pruža priliku za bogat rod i to je blagodet za sve koji žive u njoj. Ponosno predstavljamo naš kraj gde god prezentujemo naše proizvode. Želimo da proširimo proizvodnju, da povećamo kapacitete i dostignemo nivo proizvodnje od 500.000 litara destilata godišnje i otovorimo „Rakijsku kuću“.
-Ponosan sam što u našem gradu imamo jednu ovako veličanstvenu destileriju po uzoru na svetske destilerije, koja zadovoljava savremene standarde kvaliteta i dostojno predstavlja svoje selo i grad. Ovo je najveća destilerija u šabačkom kraju na šta smo posebno ponosni. Za kvalitet svojih proizvoda na sajmu je već dva puta nagrađivana zlatnim medaljama. Raduje me što će rekonstrukcija puta od Šapca do Tekeriša, koji radi država, dodatno olakšati plasiranje proizvoda destilerije i poljoprivrednika, ali i celokupno uticati na razvoj ovog kraja koji ima mnogo potencijala i ono što priroda našeg Cera može da ponudi- rekao je gradonačelnik Šapca i dodao da će grad uvek podržati domaće privrednike.
Proizvodi iz destilerije porodice „Savić“ dostupni su u vinotekama, restoranima, a planiraju izvoz na inostrano tržište.
M.Ž.B.
Najnoviji broj
5. decembar 2024.