Info

5. jul 2012.5. jul 2012.
DOBITNIK NAGRADE “VASKO POPA“ TOMISLAV MARINKOVIĆ

SMISAO ČINE MALE STVARI

U gradskoj kući u Vršcu, prošlog petka, Tomislavu Marinkoviću, pesniku iz Lipolista, svečano uručena najprestižnija srpska nagrada za poeziju “Vasko Popa“
U konkurenciji od oko 90 izdanja štampanih u prošloj godini, stručni žiri u sastavu Radivoje Mikić, predsednik, Dušan Belča i Duško Novaković, članovi, doneo je odluku da prestižno priznanje “Vasko Popa“, dodeli Tomislavu Marinkoviću, pesniku iz Lipolista za zbirku pesama “Običan život“.
Po mišljenju književnih kritičara, Marinković je jedan od najistaknutijih srpskih pesnika današnjice. Do sada je objavio sedam knjiga. Pesme su mu prevođene na ruski, japanski i španski jezik. Za zbirku pesama “Škola trajanja“ poneo je nagradu “Branko Miljković“, za pesmu “Brojevi“ nagradu “Zaplanjski Orfej“, dok je za “Običan život“ ovog proleća, dobio i priznanje“ Mika Antić“.
-Kada pišeš ne misliš na nagrade. U iskrenim trenucima stvarnja, na trijumfe ne računaš. Unutrašnji glas se na njih ne osvrće, poezija bi se rađala i bez toga, ali prvo veliko priznanje, nagrada “Branko Miljković“, ulila mi je hrabrost da na tom svom pesničkom putu istrajem, i veliku dozu odgovornosti za ono što pišem. Sada kada je pored mog imena i ime velikog “Vaska Pope“, više nema mesta ležernosti, moj odnost prema ličnom radu postaje još stroži.
Za Vašu nagrađenu zbirku “Običan život“ koju je izdao Kulturni centar Novog Sada Slobodan Zubanović je napisao: “Knjiga slavi običan život, veliča i izdvaja one trenutke koji prolaze mimo nas, tiho i neprimetno učestvujući u našim životima ““ na onaj isti način koji to čine i one bučne, nametljive stvari koje ga veličaju.“ Šta je to što vas toliko fascinira u svetu svakodnevice, što skoro bez izuzetka nadražuje vaš stvaralački duh?
- Svakodnevni život, ili svet običnih malih stvari koji se nalazi u našoj blizini je uvek povod za pesmu. To je okruženje od kojeg se uvek polazi u traganju za najvećim životnim istinama. Od sitnica je život satkan, a ja u svojim pesmama tragam za njihovim dubljim značenjem. Odnosno, težim da kroz taj mali, svakodnevni svet dokučim smisao celog života.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa