12. jul 2012.12. jul 2012.
FRANCUSKA

SLANE OVCE I OSMO SVETSKO ČUDO

Čim se prođe kroz ulaznu kapiju - uzana i kamenom popločana uličica vodi uzbrdo; sa obe strane je niz kuća sa dućanima i staklenim izlozima raznovrsne robe ““ smenjuju ih minijaturne kafeterije sa dva-tri stočića i dobijate utisak da u društvu prolaznika pijuckate čaj, kafu, vino...
Vlasnici i radnici trgovačkog pojasa rade od ujutru, pa do mrklog mraka, a kad odu u svoje domove, velika kapija se zatvara. U katedrali Mont Sent Mišel-a ostaju samo oni koji tamo i žive ““ osam monahinja i šest monaha.
Dakle, ta, jedina uzana i veoma strma, uličica što vodi uzbrdo, prepuna je turista pridošlih iz svih krajeva sveta. Nepisano pravilo je: sa desne strane idu oni koji se penju ““ a sa leve oni koji silaze.
Prolazimo pored engleskog topa zaostalog još iz rata sa Englezima. Vazduh oko njega zamirisa zanosno-slatkasto. Taman se pitamo kako ““ kad ugledasmo prodavnica galeta, čuvenih francuskih ““ slanih i slatkih koje se neizostavno moraju probati. Oni koji odole toj gastronomskoj čaroliji žurno ulaze u suvenirnicu, kuću ravnog krova preko kojeg pogled seže sve do horizonta.
AH! Dah postaje sve glasniji, stepenice strmije, vrh nedokučiviji... Posle visokih, niskih i malih prolaza, niša i hodnika - stižemo na cilj.
Katedrala je visoka 154 m i još 4,5 metra koliko iznosi figura Arhangela Mihaila. Zaustavljamo se na najvišem nivou i granitnom ogradom, preko nje vidim put koji se gubi u dnu nizije, i reku Kusnon, mutnu i muljevitu od kiša, njeno široko ušće u zagrljaju vode Atlantika.
Građevina deluje impozantno i moćno. Istorija i uzvišena svetost ispunjavaju njenu unutrašnjost odjecima, mitovima, slikama i pričama iz minulih vremena.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa