26. jul 2012.26. jul 2012.
SVETSKI PUTNICI STARČEVIĆI

NEODVOJIVI DEO ŠAPCA

Bračni par Mila i Petar Starčević nedavno se vratio sa Islanda. To je 138 zemlja koju su u toku četiri decenije dugog “putničkog staža“ posetili. Iako im je upoznavanje novih destinacija životna strast, tvrde da se uvek sa podjednakim žarom vraćaju u Šabac, grad sa kojim su neraskidivim nitima povezani
Za četrdeset godina koliko zajedno putuju bračni par Starčević je prešao pola miliona kilometara, odnosno, posetio 138 zemalja i upoznao život na svim kontinentima. Prvi put su zajedno krenuli u Italiju, 1970. godine, mada se strast za osvajanjem nepoznatih predela kod Petra javila mnogo ranije.
- Putovanja sam zavoleo još u detinjstvu. Inspiracija su mi bile knjige Žila Verna i Karla Maja. Potom je došao fakultet, gde sam imao sreću da prilikom razmene studenata provedem jedan period u Francuskoj. To je bilo nezaboravno iskustvo, posebna motivacija da i ubuduće nastavim istraživanje drugih zemalja, običaja. Sva sreća, pa sam kasnije naišao na Milu, koja je u potpunosti delila tu moju istraživačku strast ““ počinje sa pričom Petar.
Nakon prvog zajedničkog putovanja gde su mogli da se upoznaju sa lepotama “Klasične Italije“, svaka druga destinacija je bila sve veći izazov, tako da su Starčevići danas jedan od retkih parova u Srbiji koji mogu da se pohvale da su videli 90 odsto svetskih čuda.
- Kada govorimo o mestima koja su na nas ostavila najveći utisak, moram priznati da se Petar i ja dosta razlikujemo. Kao velika nepoznanica za mene je ostao Tibet. Sa njegovom astralnošću, lamaizmom, iskonskom čistotom naroda on mi je figurativno “rasturio mozak“. Shvatam ga kao zasebnu planetu, misteriju u čiju bih suštinu mogla da prodrem tek ako ga posetim još nekoliko puta. Slična je stvar sa Izraelom. On mi je skoro podjednako nedokučiv. Toliko, da još uvek nisam smogla snage da napišem i red o njemu. Za razliku od njih, Tajland mi je omiljena zemlja. Zemlja “smeška“ u koju bih mogla još sedam puta da idem, i iznova se fasciniram tim milim ljudima, univerzalno srećnim zbog životnih sitnica ““ objašnjava Mila, dok se Petar nadovezuje na priču o omiljenim mestima konstatacijom da je njemu na prvom mestu Meksiko. Zemlja u koju je krenuo sa mnogo pitanja, a vratio se, kako kaže, sa još više.
- Na drugom mestu mi je Peru, a na trećem Tibet, navodi Petar.
Međutim, iako su mnoga mesta pohodili i po nekoliko puta i danas se javi destinacija koju Starčevići još nisu videli. Jedna od njih je i nedavno posećen Island.
- Island je krajem juna iskrsnuo sasvim neočekivano. U Zemlji koja se dosta razlikuje od svega što smo do sada videli boravili smo dvanaest dana ““ kaže Mila i najavljuje da će u sledećim brojevima “Glasa Podrinja“ naši čitaoci imati ekskluzivnu priliku da čitaju priču o neobičnostima i lepotama ove zemlje kontrasta.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa